15.11.2019 8:39

V Noordungovem vesoljskem centru v Vitanju o vesoljskem pravu

Vitanje, 15. novembra - Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju danes gosti eno od vodilnih strokovnjakinj za vesoljsko pravo pri ameriški vesoljski agenciji Nasi Rebecco Bresnik. Soproga ameriškega astronavta slovenskih korenin Randyja Bresnika se v Sloveniji nahaja v sklopu programa Fulbrightovih specialistov.

Po slovesnem sprejemu gostje bodo dogodek v Vitanju nadaljevali s strokovnim srečanjem, na katerem bodo obravnavali različna področja vesoljskega prava.

Slednje med drugim vključuje 52 let staro pogodbo o vesolju, ki jo je 10. oktobra 1967 podpisalo 24 držav in ureja dejavnosti pri raziskovanju in rabi vesolja, vključno z luno in drugimi nebesnimi telesi, odtlej pa se je število držav pogodbenic povzpelo že na več kot sto.

Na mednarodni ravni pravno ureja področje vesolja pet posebnih mednarodnih pogodb. Ob že omenjeni pogodbi je bil sklenjen sporazum o reševanju in vračanju astronavtov ter objektov, ki so bili izstreljeni v nadzračni prostor, konvencija o mednarodni odgovornosti za škodo, ki jo povzročijo vesoljski objekti, konvencija o registraciji objektov ter sporazum, ki ureja dejavnosti držav na luni in drugih nebesnih telesih.

Današnjega dogodka se bosta udeležili tudi Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič z ljubljanske pravne fakultete z mentorsko ekipo, ki sta na nedavnem tekmovanju Manfred Lachs Moot Court v Washingtonu osvojili zmago v poznavanju vesoljskega prava.

Bresnikova je v 90. letih najprej diplomirala iz mednarodnih odnosov in azijskih ved, magistrirala iz azijskih ved in japonologije, pozneje pa je diplomirala in magistrirala še iz prava. Leta 2012 je dobila podiplomsko štipendijo pri Nasi in sodelovala pri Space Odyssey Inštitutu.

Pravno kariero je kot pripravnica začela na vrhovnem sodišču v New Jerseyju, nato pa je kot pravna svetovalka za ameriško vojno letalstvo sodelovala pri pomembnih primerih po terorističnem napadu 11. septembra 2001. V Pentagonu je delala tudi kot podsekretarka vojnega letalstva za mednarodne odnose.

Leta 2004 se je pridružila glavnemu nadzornemu odboru pri Nasinem Johnson Space Centru, kjer je pomožna glavna svetovalka za mednarodne zadeve in glavna pravnica za mednarodno vesoljsko postajo. Med drugim sodeluje kot svetovalka pri pogajanjih za finančno zahteven transport posadk in ostalih stroškov povezanih z izstrelitvijo Nasinih astronavtov do mednarodne vesoljske postaje, pa tudi pri projektih komercializacije in vesoljskega turizma.