Turizem 15.11.2019 8:02

Kongresni turizem po stečaju Adrie Airways s padcem gostov, vendar brez odpovedi

Ljubljana, 15. novembra - Kongresni turizem v Sloveniji po stečaju Adrie Airways beleži opazen padec gostov. Največ težav imajo v Ljubljani, kjer je padec obiska 20-odstoten. Ker pa so tuji prevozniki že vzpostavili nekatere nove povezave, doslej še ni prišlo do odpovedi kongresov za prihodnja leta, je za STA pojasnila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

Brnik. Letališče, potniki, turisti, prtljaga, kovčki, potovalke. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Brnik.
Letališče, potniki, turisti, prtljaga, kovčki, potovalke.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vodja sektorja za komuniciranje s poslovnimi javnostmi na Slovenski turistični organizaciji Karmen Novarlič je kot bistven ukrep po stečaju letalskega prevoznika navedla hitro vzpostavitev novih linij. "Vsi se nadejamo čimprejšnje optimizacije voznih redov, tudi z novimi sezonami. Gre za dinamično obdobje in v prihodnje pričakujemo tudi nekatere nove povezave," je dejala.

V Sloveniji nimamo uradnih podatkov o tem, koliko prihodkov prinese kongresni turizem, saj del dogodkov poteka na samih ustanovah, udeleženci pogosto prenočijo v zasebnih nastanitvah, del dogodkov pa celo ni javen. Direktor kongresnega urada Miha Kovačič pa meni, da v Sloveniji približno 15 odstotkov prihodkov iz celotnega turizma prispeva prav kongresni turizem. Obiskovalci kongresov namreč potrošijo trikrat več kot ostali turisti.

Kongresni turizem v Ljubljani po besedah direktorice Turizma Ljubljana prispeva precej več, med 50 in 60 odstotki. Ta del Slovenije ima tudi več težav z nadomeščanjem povezav Adrie Airways, saj zahodni del države lahko del letalskih povezav kompenzira z italijanskimi letališči, zahodni in severni pa tudi z avstrijskimi letališči in zagrebškim letališčem. Na kriznem sestanku so takoj ob stečaju sprejeli nujne ukrepe, "razmere pa so se nato razmeroma naglo umirjale, ne pomeni pa to, da so se tudi pomirile".

"Nestrpno pričakujemo novosti v letalskem prometu. Kar se nas tiče, mi podpiramo čim večjo povezljivost Slovenije, pri tem pa je vseeno, ali gre za domačega ali tujega prevoznika. Bistveni so dobri urniki, ki nam trenutno še manjkajo," je dejala Stuškova.

Kljub padcu gostov sicer zaenkrat ni prišlo do odpovedi večjih dogodkov, ki so napovedani v naslednjih letih. "Intenzivno komuniciramo z organizatorji, da goste pripeljemo na destinacijo srečanja," je dejala.