Podjetja 17.11.2019 11:05

Iskratel ob rasti dobička išče strateškega partnerja

Kranj, 17. novembra - Kranjska skupina Iskratel je lani ustvarila 4,02 milijona evrov čistega dobička, kar je 21,2 odstotka več kot predlani. Da bi lahko sledili trendom, so napovedali preobrazbo organizacije in poslovnega modela, čemur sledi tudi povečanje sredstev za naložbe. Del strategije razvoja skupine je tudi pridobitev strateškega partnerja.

Kranj. Proizvodnja v Iskratelu. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Kranj.
Proizvodnja v Iskratelu.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Skupina Iskratel je lani ustvarila 104 milijone evrov prihodkov od prodaje, kar je 17,2 odstotka več kot predlani. Povečala se je prodaja blaga, prodaja storitev pa je upadla.

Vrednost investicij je lani dosegla 1,58 milijona evrov, pri čemer so približno tretjino namenili za nakup opreme, nekoliko manj pa za nakup licenc.

V družbi pričakujejo, da se bo prodaja strojne opreme v prihodnje zmanjševala, glavni del prodaje pa bo predstavljala programska oprema in storitve. "V novem svetu, ki bo temeljil na virtualizaciji, se bo podjetje moralo spremeniti, da bo učinkovito upravljalo nove procese v raziskavah in razvoju, prodaji ter vzdrževanju komponent programske opreme," so zapisali.

Tako za letos napovedujejo pomladitev portfelja, preobrazbo organizacije in poslovnega modela, posodobitev tržne strategije ter spremembe na področju človeških virov in korporativne kulture.

Prihodki od prodaje naj bi letos dosegli 109 milijonov evrov, čisti dobiček pa 3,3 milijona evrov. Za investicije naj bi namenili slaba dva milijona.

Konec leta 2018 je Iskratel zaposloval 866 delavcev, kar je šest manj kot leto prej. Razlog za zmanjšanje števila zaposlenih so bile spremembe znotraj skupine in optimizacija procesov. Ob koncu letošnjega leta naj bi po načrtih zaposlovali 904 delavce.

Iskratel, ki ga lastniško obvladujejo zaposleni, bi sicer lahko kmalu dobil novega lastnika. Del strategije razvoja skupine je namreč vstop strateškega partnerja v njeno lastništvo, kar bi za Iskratel pomenilo "priložnost za nadaljnji razvoj in rast skupine ter doseg zastavljenih poslovnih ciljev".

Kot je za STA povedal glavni direktor Iskratela Željko Puljić, je strukturiran proces iskanja strateškega partnerja v teku. "V prihodnosti imamo v načrtu pogovore z več potencialnimi strateškimi partnerji," je dodal.

Podrobnosti ni želel razkriti, je pa potrdil, da so se pogovarjali tudi z münchenskim skladom tveganega kapitala Bavaria Industries Group, a do dogovora ni prišlo.