Turizem 14.11.2019 13:26

Slovenija s prvimi kongresnimi ambasadorji

Ljubljana, 14. novembra - Slovenija danes dobiva prvih 25 kongresnih ambasadorjev, ki bodo prejeli priznanja za sodelovanje pri organizaciji kongresnih dejavnosti. Z ambasadorskim programom želijo organizatorji posameznike s področja znanosti, gospodarstva in športa opogumiti, da v Slovenijo pripeljejo še več kongresnih dejavnosti in tudi s tega vidika promovirajo državo.

Kongresni urad Slovenije je letos začel izvajati projekt Slovenski ambasadorski program, ki ga je pripravil ob podpori Slovenske turistične organizacije in 16 partnerjev, je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor kongresnega urada Miha Kovačič.

Kongresni urad Slovenije znanstvenikom, zdravnikom, profesorjem, strokovnjakom, športnikom in gospodarstvenikom ponuja strokovno, promocijsko in drugo podporo v vseh fazah pridobivanja kandidatur do izvedbe dogodka. Med drugim pomagajo pri iskanju primernih lokacij in nastanitev, marketinški podpri in sofinanciranju oglednih obiskov.

"V Slovenijo želimo pripeljati več mednarodnih srečanj, pogoj za razvoj kongresnega turizma pa je
vpetost znanstvene stroke v organizacijo," je dejal Kovačič. Ambasadorski program bo imel po njegovih besedah velik pomen za internacionalizacijo znanosti, strokovnih ved in športa. "Slovenija ima v mednarodnem okolju velik ugled kljub svoji majhnosti, posamezniki, ki so vpeti v okolje, pa imajo možnost Slovenijo promovirati," je pojasnil. Večina udeležencev kongresov namreč Slovenijo obišče prvič, ob pozitivni izkušnji pa se radi vračajo, tako poslovno kot zasebno.

Po njegovih izkušnjah mnogi slovenski znanstveniki in zdravniki, ki so sicer vpeti v mednarodno okolje, sploh ne vedo, kakšne dogodke lahko gostimo v Sloveniji. Aktivnosti programa so zato usmerjene v pomoč na vseh korakih.

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je spomnila, da je poslovni turizem zelo pomemben, ne samo, ker omogoča razvoj, temveč imajo poslovni gosti znatno višjo potrošnjo kot prostočasni gostje. "Ambasadorski program pomeni dodaten zagon za razvoj tega dela turizma," je dodala.

Da ambasadorski program pomeni krepitev in nadaljnji razvoj slovenskega kongresnega turizma, se je strinjala tudi vodja sektorja za komuniciranje s poslovnimi javnostmi na Slovenski turistični organizaciji Karmen Novarlič. V programu vidi velik potencial za večanje prodornosti posameznikov in ugleda Slovenije.