Turizem 13.11.2019 14:22

Gostinsko turistični zbor močno usmerjen k mladim

Ljubljana, 13. novembra - Z Dnevi slovenskega turizma se v Ljubljani danes zaključuje tudi Gostinsko turistični zbor, panožna prireditev z najdaljšo tradicijo. V 21 tekmovalnih disciplinah se je pomerilo 363 tekmovalcev, zbor je pritegnil tudi lepo množico obiskovalcev, je zadovoljen v. d. direktorja Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo.

Ljubljana. Restavracija, gostinstvo, hrana, priprava jedi. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Restavracija, gostinstvo, hrana, priprava jedi.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Gostinsko turistični zbor je največja panožna prireditev, letos je beležil že 66. izvedbo. V svoji zgodovini je zbor le enkrat doslej gostoval v Ljubljani, v prestolnico se je torej tokrat vrnil šele drugič. "Prav je, da smo panogo skušali približati tudi Ljubljani, tudi ker je tukaj veliko šol," je menil Pobegajlo. Prihodnje leto pa se nadaljuje kroženje po Sloveniji; natančneje se dogajanje seli v Laško.

Obisk zbora je letos zelo dober, tako s strani tekmovalcev kot obiskovalcev, je ocenil v. d. direktorja TGZS. Zelo zadovoljni so bili organizatorji tudi z obiskom s strani srednjih šol s področja gostinstva in turizma.

Letošnja novost so bile strokovne delavnice, ki so vabile dijake in študente in so bile dobro sprejete. "Poskusili smo ponuditi nekaj novega in smo z odzivom zadovoljni, tako da bomo tudi v prihodnje razmišljali o tem, kako srečanje narediti čim bolj zanimivo," je dejal Pobegajlo.

Gostinsko turistični zbor je namenjen prikazu in izmenjavi znanja, pa tudi predstavitve gostinskih in turističnih poklicev širši javnosti. V Sloveniji delodajalci že več let tarnajo nad pomanjkanjem usposobljenih in kakovostnih kadrov, na drugi stani pa sindikati opozarjajo na slabo plačilo, zahtevne delovne pogoje in neuglednost poklicev, kot so sobarica ali natakar.

Na TGZS se zavedajo, da je treba dvigniti ugled poklicev v panogi. "Gostinsko turistični zbor s prenovljenimi vsebinami je zavestno obrnjen v to smer. Odločili smo se uvesti nove tekmovalne kategorije, kot so priprava burgerjev, Chef's table in latte art, kar je vse obrnjeno k mladim generacijam. Ravno zato, da dodatno populariziramo panogo pri mladih in poskrbimo, da se bodo morda še raje odločali za te poklice," je povedal Pobegajlo.

Sicer pa si sogovornik želi močnejše povezave med šolstvom in gospodarstvom, torej izobraževanjem in prakso. Na tem področju so določeni koraki že bili narejeni, dobro pa bi bilo, če bi sledili še dodatni, je dejal.

"Izobraževalni sistem bi lahko bolj prisluhnil potrebam gospodarstva, na drugi strani pa bi tudi podjetja lahko s šolami bolj sodelovala glede izobraževanja svojih zaposlenih na področju strokovnih veščin, poznavanju kodeksa in podobno. Izkušnje izobraževalnih inštitucij bi tu lahko pomagale gospodarstvu," je prepričan Pobegajlo.

Gostinsko turistični zbor se bo danes iztekel z razglasitvijo rezultatov tekmovanj in zmagovalcev. Tekmovalci bodo prejeli priznanja, medalje oz. pokale glede na svoje uvrstitve, del nagrad bodo prispevali tudi sponzorji. Zbornica bo rezultate tudi javno objavila.

"Želeli bi si, da bi ti rezultati bolj pomagali zaposlenim in tistim, ki se še izobražujejo, do bolj atraktivnih služb," je še dodal Pobegajlo. Ta povezava po njegovi oceni še ni dovolj močna, njena krepitev pa bo ena od ciljev TGZS v prihodnje.