11.11.2019 18:30

NIB podelil nagrade Miroslava Zeia

Ljubljana, 11. novembra - Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je ob 59-letnici obstoja že 10. podelil nagrade in priznanja, poimenovana po enem od ustanoviteljev inštituta Miroslavu Zeiu. Nagrado za izjemne dosežke na področju dejavnosti inštituta za leto 2019 sta prejeli Tanja Dreo in Nataša Mehle, nagrado za izjemno doktorsko delo pa Klemen Čandek, so sporočili z NIB.

Ljubljana, NIB. Nacionalni inštitut za biologijo, Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo. Komore za gojenje rastlin in tkivnih kultur. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana, NIB.
Nacionalni inštitut za biologijo, Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo.
Komore za gojenje rastlin in tkivnih kultur.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so pojasnili, znanstvenici povezuje skupni cilj, to je prenos znanja v prakso. Njuni znanstveni poti sta se prekrižali in tekli vzporedno na področju biologije, epidemiologije in raznovrstnosti bakterij v primeru Tanje Dreo ter viroidov, virusov in fitoplazem v primeru Nataše Mehle.

Njune raziskave je prepoznala širša znanstvena javnost, danes tako sodita v sam vrh evropskih in svetovnih strokovnjakov na specifičnih področjih njunega delovanja. Kot so navedli, sta letos uspeli s sodelavci postati del dveh konzorcijsko organiziranih laboratorijev. Zaradi odličnega dela na področju patologije rastlin in zdravstvenega varstva rastlin sta obe dobitnici letošnje nagrade, hkrati pa sta odlični ambasadorki znanosti in Nacionalnega inštituta za biologijo v svetu, so dodali v sporočilu za javnost.

Klemen Čandek je nagrajeno doktorsko delo z naslovom Vloga disperzije pri speciaciji, razširjenosti in vzorcih vrstne pestrosti pajkov s poudarkom na čeljustarjih Karibskega otočja izdelal pod vodstvom direktorja inštituta Matjaža Kuntnerja. Tema njegovih raziskav je biodiverziteta pajkov. Čandek je rezultate raziskav v soavtorstvu objavil v šestih znanstvenih člankih, ki so bili 80-krat citirani, so pojasnili na inštitutu.

Priznanja inštituta so prejeli tudi mladi sodelavci, ki so doktorirali v preteklem študijskem letu, in sicer Jana Tomc, Maja Križnik, Maja Opalički Slabe in Klemen Čandek.

Na prireditvi v Biološkem središču v Ljubljani so predstavili tudi nov presevni elektronski mikroskop, ki so ga dobili septembra. Sredstva za nakup mikroskopa v višini 570.000 evrov so prispevali NIB, Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS preko paketa 17, oddelek za biologijo ljubljanske biotehniške fakultete in Kemijskega inštituta, ki že vrsto let uspešno sodelujejo na področju elektronske mikroskopije. Mikroskop je specializiran za opazovanje bioloških vzorcev, hkrati pa omogoča vizualizacijo izredno širokega spektra vzorcev, so še pojasnili na NIB.