Startupi 8.11.2019 13:03

Občina Domžale s smelimi načrti spodbujanja podjetništva

Domžale, 8. novembra - V Domžalah se danes končuje festival podjetništva, posvečen generaciji v tretjem življenjskem obdobju. Gre za prvi tovrstni festival v občini, ki se je kot prva v Sloveniji odločila aktivno pristopiti k spodbujanju starejših, da so tudi še po upokojitvi aktivni v podjetništvu. Načrti pa so še širši, so sporočili z domžalske obrtne zbornice.

Prvi festival podjetništva je v organizaciji Območne obrtno-podjetniške zbornice Domžale potekal od ponedeljka, danes pa se končuje s sodelovanjem delegacije domžalskih podjetnikov na gospodarskem sejmu v hrvaških Križevcih.

V ponedeljek so v okviru festivala gostili 20 slovenskih podjetniških mentorjev, s katerimi so iskali rešitve in modele, kako pomagati starejšim, da podjetniško zaživijo. Praviloma se zadnja leta vsa prizadevanja usmerjajo na mlade startupe, modra in izkušena generacija pa je na tem področju prezrta. Vodja podjetniških projektov na zbornici Mellanie Grudniik ter direktorica zbornice Karolina Kalan sta zato mentorje spodbudili k razmisleku, kako pomagati k reaktivaciji ljudi v tretjem življenjskem obdobju.

V torek so pripravili delavnico o tem, kako dodatno zaslužiti v pokoju. Blizu 70 udeležencev je najprej prisluhnilo nasvetom, kako narediti "biznis" v tretjem življenjskem obdobju, nato pa še, kakšno pravno oziroma formalno obliko izbrati, da jih ne bi udarili po žepu morebitni davki ali celo zmanjšanje pokojnine. Praktični delavnici je sledilo še druženje, na katerem so upokojenci govorili tudi o tem, s kakšnimi storitvami se jim lahko približa obrtna zbornica.

V sredo se je udeležencem festivala pridružila tudi domžalska podžupanja Renata Kosec in skupaj so iskali rešitve, kako slišati glas starejših. Obiskali so jih tudi zmagovalci letošnje sezone Štartaj Domžale.

Občina Domžale in tamkajšnja obrtna zbornica pa imata še bolj ambiciozne načrte spodbujanja podjetništva. Kot sta na četrtkovi novinarski konferenci povedali Grudniikova in Kalanova, razmišljajo o nekaj novih nacionalnih projektih: za šolajoče o podjetniški bralni znački in dnevih podjetništva, za aktivno generacijo o akademiji podjetnosti za starejše pa o medgeneracijskih podjetniških projektih. Junija 2021 nameravajo v Domžalah organizirati tudi vseslovenski festival podjetništva z medgeneracijsko noto.