Podjetja 9.11.2019 8:58

Kmečka zadruga Sevnica ohranja stoletno tradicijo krajevnega zadružništva

Sevnica, 9. novembra - V Sevnici so ta teden slovesno obeležili stoletnico tamkajšnjega zadružništva, ki ga kot naslednica več sevniških zadrug nadaljuje pred 29 leti ustanovljena Kmečka zadruga Sevnica. Ta je ena večjih v Sloveniji, s svojo dejavnostjo deluje na širšem območju Posavja. Zaposluje več kot 130 ljudi in povezuje več kot 140 članov ter 800 kmetov.

Direktor Kmečke zadruge Sevnica Borut Florjančič je na nedavni novinarski konferenci ob sevniškem občinskem prazniku povedal, da ta "kljub zahtevnosti panoge in blokadi ruskega trga" zadnja štiri leta posluje pozitivno, v letnem povprečju pa ustvari 21 milijonov evrov prometa.

Dobro polovico prihodka ustvari s 13 trgovinami v desetih krajih, četrtino z Grajskimi mesninami, približno poldrugi milijon evrov s prodajo lesa, preostalo pa s prodajo mleka in drugih pridelkov oz. izdelkov.

Opozoril je, da delujejo na vseh področjih zadružništva. Odkupujejo namreč kmetijske pridelke, živino, mleko in les. Prava zadruga so tudi zaradi predelave mesa oz. mesnih izdelkov pod blagovno znamo Grajske mesnine. Sicer pa se usmerjajo v tradicionalne izdelke, pri katerih letno dosegajo rast, je dodal direktor.

Florjančič je kot lastno prednost navedel lokalne surovine oz. v Posavju pridelano meso, kakovost izdelkov in zaupanje kupcev.

Pristavil je, da so ob stoletnici sevniškega zadružništva izdali monografijo, ki prinaša celovit pregled razvoja kreditnega in kmetijskega zadružništva na Sevniškem od osemdesetih let 19. stoletja do danes.

Sevniško kmetijsko zadružništvo se je sicer z ustanovitvijo Splošne gospodarske zadruge v Sevnici, ki velja za pravno predhodnico zdajšnje kmečke zadruge, začelo leta 1919. V naslednjih letih je sledila ustanovitev še drugih okoliških zadrug in vrsta organizacijskih preoblikovanj. Sodobno Kmečko zadrugo Sevnica so ustanovili leta 1990.

Sicer pa "Kmečka zadruga Sevnica nadaljuje poslanstvo, ki ji je bilo dano skozi zgodovino in ohranja tradicijo", je še povedal Florjančič.