Podjetja 7.11.2019 10:33

Slovenska delegacija išče gospodarske priložnosti v Vietnamu

Ljubljana/Hanoj, 7. novembra - Slovenska vladna in gospodarska delegacija pod vodstvom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška je danes in v petek na obisku v Vietnamu. To najhitreje rastoče gospodarstvo v jugovzhodni Aziji predstavlja za slovenska podjetja potencialno nov trg z rastočo kupno močjo, so sporočili z ministrstva.

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Delegacija v okviru razvojno naravnanega obiska Azije - v minulih dneh so se mudili na Kitajskem - krepi pomembne gospodarske in politične odnose tudi v Vietnamu.

"Cilj obiska države z najhitreje rastočim gospodarstvom v Jugovzhodni Aziji, v letu 2018 je imelo 7,1-odstotno gospodarsko rast, je povečanje obsega trgovanja med državama ter krepitev mednarodnih povezav. Vietnam s svojim geostrateškim položajem in več kot 90 milijonskim trgom za slovenska podjetja predstavlja potencialno novo tržišče z rastočo kupno močjo," so v sporočilu zapisali na ministrstvu.

Slovenska delegacija bo v Hanoju sodelovala na drugem zasedanju medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje med Vietnamom in Slovenijo, udeležili se bodo slovensko-vietnamskega poslovnega foruma, kjer bodo predstavniki vlade in gospodarstva izmenjali svoje poglede in spregovorili o poslovnih priložnostih, ki se odpirajo obema stranema.

Načrtovana so tudi bilateralna srečanja z ministrom za industrijo in trgovino Tran Tuan Anhom in ministrom za zunanje zadeve Pham Binh Minhom. Teme pogovorov bodo nadaljnji razvoj političnih in diplomatskih odnosov, mednarodna trgovina, industrija, naložbe, kultura, šport, turizem, krožno gospodarstvo, skupni razvoj, informacijsko-komunikacijske tehnologije, kmetijstvo, živilskopredelovalna industrija ter transport.

Trgovinska menjava med Slovenijo in Vietnamom je v letu 2018 znašala 54,2 milijona evrov, kar je 3,8 odstotka več kot leto prej, pri tem se je blagovna menjava povečala za 1,4 odstotka na 52,5 milijona evrov, navaja ministrstvo.