Podjetja 6.11.2019 12:19

Slovenija postala članica odbora za industrijsko politiko Unida

Abu Dabi, 6. novembra - V Abu Dhabiju poteka 18. generalna konferenca Organizacije ZN za industrijski razvoj (Unido), Slovenija pa na njej prvič sodeluje kot članica njenega odbora za industrijski razvoj, so sporočili iz gospodarskega ministrstva. Konference se z gospodarsko delegacijo udeležuje državni sekretar Aleš Cantarutti.

Kitajska, Šanghaj.
Stojnica Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, gre za najvišji organ za sprejemanje odločitev o politikah organizacije, saj sprejema glavne usmeritve delovanja, program in proračun Unida za obdobje dveh let, strateško pa za obdobje do leta 2025.

Prvič v zgodovini Unida je Slovenija postala članica odbora za industrijski razvoj za obdobje 2019-2023. Namen kandidature Slovenije v odbor za industrijski razvoj je po navedbah gospodarskega ministrstva povečanje mednarodnega ugleda, ki ga ima Slovenija pri odboru ter aktivno sodelovanje pri oblikovanju njegovih politik.

Posredno bo članstvo povečalo sodelovanje z Unidom na nivoju podjetij, ki v projektih sodelujejo. Članstvo je koristno tudi z vidika predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021, so še izpostavili na ministrstvu.

V času zasedanja se je državni sekretar Cantarutti srečal z generalnim direktorjem Unida Li Yongom ter z regionalnim vodjem sektorja za Centralno Evropo in Zahodni Balkan pri Unidu, zadolženemu za sodelovanje s Slovenijo in z vodji projektov, ki tečejo in jih financira Slovenija.

Osnovna tema tokratne generalne konference je sicer "Industrija 2030 - Inovativnost. Povezljivost. Spremenimo našo prihodnost". Države članice so razpravljale o vlogi in pomenu vključujočega in trajnostnega gospodarskega oz. industrijskega razvoja, ki ima pomembno vlogo v agendi za trajnostni razvoj do leta 2030, so še pojasnili na ministrstvu.