5.11.2019 16:25

Prihodnje leto za Erasmus+ več kot tri milijarde evrov

Bruselj, 5. novembra - Evropska komisija je danes objavila razpis za zbiranje predlogov za program Erasmus+ za leto 2020. Na voljo bo več kot tri milijarde evrov, kar je 12 odstotkov več kot letos.

Ljubljana. Torba. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Torba.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na razpis se lahko prijavi vsak javni ali zasebni subjekt, dejaven na področjih izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa. Poleg tega se lahko prijavijo tudi skupine mladih, ki se ukvarjajo z mladinskim delom, vendar ne tvorijo mladinske organizacije. Komisija je skupaj z razpisom objavila tudi vodnik za prijavitelje, ki vsebuje podrobnejše informacije o priložnostih v okviru programa za naslednje leto, so objavili v Bruslju.

Dodali so, da bo Evropska komisija v okviru omenjenega razpisa začela tudi drugo pilotno fazo pobude Evropske univerze, katere cilj je oblikovati 20 zvez evropskih univerz do leta 2024. Poleg tega namerava v okviru programa Erasmus+ ponuditi 35.000 priložnosti izmenjave za afriške študente in osebje.

Program Erasmus je v dobrih 30 letih omogočil študij, usposabljanje ali učenje v tujini več kot devetim milijonom študentov, članom osebja, učencem, vajencem in prostovoljcem ter je eden najbolj prepoznavnih in uspešnih programov EU. Sedanji program Erasmus+ s proračunom v višini 14,7 milijarde evrov se izvaja v obdobju 2014-2020. Evropska komisija za obdobje 2021-2027 predlaga dvakrat več sredstev za program, in sicer 30 milijard evrov.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tibor Navracsics je v današnjem odzivu izrazil veselje, da EU v Erasmus+ vlaga več kot tri milijarde evrov. "To bo omogočilo mladim Evropejcem več priložnosti za študij ali usposabljanje v tujini ter jim pomagalo pri razvoju in oblikovanju evropske identitete. Pripomoglo bo tudi pri napredovanju pobude evropskih univerz s tem, ko bomo pokazali, da stalno vlagamo v evropski izobraževalni prostor. Ponosen sem, da visokošolske ustanove oblikujejo močna zavezništva, ki utirajo pot do jutrišnjih univerz v korist študentov, osebja in družbe v Evropi," je dejal.

Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, spretnosti in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je dodala: "Nove možnosti financiranja programa Erasmus za sektor poklicnega izobraževanja in usposabljanja bodo okrepile izobraževanje in usposabljanje, pa tudi same sektorje, regije in države. Krepitev programa ErasmusPro bo ustvarila še tesnejše povezave in hkrati zagotovila več priložnosti za učence v poklicnem izobraževanju in usposabljanju."

Erasmus+ in njegovi predhodniki vse od leta 1987 zlasti mladim ponujajo priložnosti, da v tujini pridobijo nove izkušnje. Geografski obseg programa se je z 11 držav leta 1987 razširil na trenutnih 34 držav - vseh 28 držav članic EU ter Turčijo, Severno Makedonijo, Srbijo, Norveško, Islandijo in Lihtenštajn. V programu sodelujejo tudi partnerske države z vsega sveta.