Podjetja #družba 4.11.2019 11:54

Družba 5.0 vse bolj uresničljiv cilj

Ljubljana, 4. novembra - Sodelovanje Slovenije in Japonske pri pripravi ustreznega okolja za implementacijo japonske pobude Družba 5.0 že daje rezultate, zelo spodbudni so tudi obeti, so ocenili govorci na današnjem slovensko-japonskem forumu v Ljubljani. Ker oblikovanje naslednje generacije družbe zahteva različne ukrepe na mnogih področjih, bo treba napore še okrepiti.

Dogodek, ki sta ga organizirala japonsko veleposlaništvo v Sloveniji in Slovensko-japonski poslovni svet, predstavlja nadaljevanje februarskega foruma, na katerem so izpostavili pomen sodelovanja med državama za izkoriščanje tehnološkega napredka v dobro vseh. Koncept Družba 5.0 je namreč ideja družbenega razvoja, s katerim bi s pomočjo sodobne tehnologije ustvarili svet, ki bi ga zaznamovali pravičnost, enakost, kakovostno in zdravo okolje, odsotnost lakote ter hkrati nadaljnja globalna gospodarska rast.

Kot je danes poudaril minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, se je ideja o aktivnem sodelovanju Slovenije pri vzpostavljanju Družbe 5.0 spremenila v prakso in s tem sledi nacionalnemu interesu. S predsednikom Slovensko-japonskega poslovnega sveta Aleksandrom Mervarjem sta se strinjala, da je vprašanje razvoja Družbe 5.0 vprašanje oblikovanje boljše prihodnosti za vse.

Japonski veleposlanik Masaharu Yoshida je dejal, da uspešno sodelovanje s Slovenijo dokazuje, da v družbi prihodnosti, ki jo želijo oblikovati, bolj kot velikost države štejeta znanje in inovativnost. Slovenija je lahko po njegovih besedah zgled drugim državam, ki želijo slediti poti pravičnega in trajnostnega razvoja.

V praksi bo prednosti Družbe 5.0 po besedah Koichija Akaishija z japonskega gospodarskega ministrstva mogoče občutiti na vseh področjih. Izsledki, do katerih so prišli v trenutni fazi razvoja Družbe 5.0, po njegovih besedah dokazujejo, kako velike razsežnosti imajo izboljšave, ki jih prinaša implementacija koncepta. Med drugim je izpostavil varstvo pred naravnimi nesrečami in mobilnost, ki sta vsak po svoje dva od ključnih vidikov prihodnjega razvoja.

Da bi Slovenija pospešila implementacijo Družbe 5.0, bi bilo po besedah gostujočega profesorja na univerzah v Tokiu in Tami Yoshiakija Ichikawe smiselno poskrbeti za zakonodajne spremembe, ki bi pospešile uradne postopke. Vodja sektorja za industrijo, spodbujanje inovativnosti in tehnologijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Jernej Salecl se je strinjal, da uradni postopki z vidika podjetij pogosto potekajo počasi, a Slovenija na tem področju pospešeno dela in je že dosegla pomembne izboljšave.

Govorci so se osredotočili tudi na pomen izobraževalnih institucij pri implementaciji Družbe 5.0. Strinjali so se, da Družbe 5.0 ne more biti brez družbe znanja, ki spodbuja vseživljenjsko izobraževanje. Rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič je ob tem poudaril, da implementacija Družbe 5.0 ne zahteva le tehnoloških znanj. "Brez povezovanja naravoslovno-tehniških in družboslovnih znanj ne bomo dosegli pravega napredka," je dodal.