#družba 30.10.2019 13:45

Ministrstvo ob pripravi podnebne strategije s spletnim posvetovanjem

Ljubljana, 30. oktobra - Ministrstvo za okolje in prostor vabi vse zainteresirane, da posredujejo svoja razmišljanja na temo priprave dolgoročne podnebne strategije. Spletno posvetovanje bo odprto do 15. novembra, so sporočili.

Ljubljana.
Ministrstvo za okolje in prostor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenija bo kot podpisnica pariškega sporazuma pripravila dolgoročno podnebno strategijo, skladno s podnebnimi cilji tega sporazuma. Okoljsko ministrstvo je v predlogu zakona o podnebni politiki za cilj postavilo ogljično nevtralnost, torej ničelno stopnjo neto emisij toplogrednih plinov do leta 2050.

Ministrstvo je že začelo s pripravo strategije, pred njenim dokončnim oblikovanjem pa želi pridobiti tudi videnje deležnikov, na kak način lahko dosežemo ogljično nevtralnost v letu 2050. Vsi odgovori iz spletnega posvetovanja bodo upoštevani pri pripravi končne verzije dokumenta, so zatrdili.

Priprava dolgoročne podnebne strategije bo temeljila na projekcijah, ki jih pripravljajo v okviru evropskega projekta Life Podnebna pot 2050. Vodilni partner projekta je Institut Jožef Stefan.

Dolgoročna strategija bo morala biti usklajena z drugimi dolgoročnimi nacionalnimi dokumenti, kot je denimo nacionalni energetski in podnebni načrt, ter strategijami in obljubami EU. Slediti mora ciljem, začrtanim v pariškem sporazumu.

V dolgoročni strategiji naj bi bilo med drugim opredeljeno dolgoročno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v celoti in po posameznih sektorjih, politike in ukrepi prilagajanja na podnebne spremembe, želeni delež obnovljivih virov energije, ocena potrebnih naložb, politike in ukrepi za raziskave, razvoj in inovacije ter ocena učinkov socialno-ekonomskih vidikov.