Turizem 9.11.2019 9:45

Dnevi slovenskega turizma tokrat o turizmu prihodnosti

piše Martina Gojkošek

Ljubljana, 9. novembra - V Ljubljani se bodo od ponedeljka do srede odvijali letošnji Dnevi slovenskega turizma, osrednji strokovni dogodek v turizmu, ki ga v partnerstvu s STO pripravljajo vse večje partnerske ustanove s področja turizma v Sloveniji. Dogajanje bo letos posvečeno turizmu prihodnosti, udeležence bo nagovoril tudi premier Marjan Šarec.

Kamniška Bistrica.
Planinski dom v Kamniški Bistrici.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Letošnji turistični dnevi bodo potekali pod naslovom Redesign turizma: Turizem prihodnosti. Udeleženci DST se bodo spraševali, kaj je kakovosten turizem in kako ga doseči, kako se je mogoče prilagoditi spremembam, ki jih pogojujeta občutljivo naravno okolje in navade turistov, kakšen je sodoben popotnik in kako na njegovo vedenje in nakupno pot vpliva razvoj sodobnih tehnologij. Odgovarjali bodo tudi na vprašanje, kako najti, nasloviti in privabiti goste visoke vrednosti.

Dogajanje bo tudi letos pod eno streho zbralo vse pomembnejše deležnike v turizmu. Osrednje prizorišče bo Grand hotel Union.

Slovenska turistična olimpijada

Dogajanje se bo v ponedeljek že tradicionalno začelo z Gostinsko turističnim zborom (GTZ), neke vrste turistično olimpijado, ki jo pripravlja Turistično gostinska zbornica (TGZS). Nameni zbora so izobraževanje in izmenjava dobrih praks, dvig dodane vrednosti ter profesionalnosti ter kakovosti storitev.

Med tekmovalnimi kategorijami se bodo v treh dneh zvrstile denimo kulinarična artistika, poznavanje in točenje piva, priprava jedi pred gosti s postrežbo pripravljene jedi in priporočanjem vina ter latte art. Med sabo bodo znova tekmovali tudi sobarice ter hotelski in velneški receptorji.

GTZ prinaša tudi strokovne posvete in predavanja. Udeleženci bodo lahko z Miro Šemić spoznavali možnosti spajanja vina in hrane, z Valentino Smej Novak in Jakobom Pinterjem pa bodo spoznavali projekt zelenih verig. Italijanski kuharski mojster Alberto Tonizzo jim bo predstavljal kulinarične trende v praksi.

V ponedeljek bo v okviru zbora potekala tudi dobrodelna gala večerja v sodelovanju s kuharskimi mojstri Igorjem Jagodicem, Juretom Tomičem, Janezom Dolšakom in Tomažem Kavčičem. Del izkupička bo namenjen projektu Veriga dobrih ljudi, podelili bodo tudi priznanja kakovosti.

Na plenarnem delu nagovor premierja

V torek se bo dogajanje začelo z novinarsko konferenco z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu Evo Štravs Podlogar, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO) Majo Pak, predsednikom sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blažem Cvarom ter predsednikom Turistične zveze Slovenije (TZS) Pavletom Hevko.

Sledilo bo plenarno zasedanje, na katerem se bodo ključni govorci usmerili v prihodnost in spremembe, ki so potrebne za dvig dodane vrednosti v turizmu. Navzoče bo pozdravil Šarec, ki se bo tudi sestal z župani slovenskih občin na temo krepitve povezav med krovno in destinacijsko ravnjo pri razvoju in promociji turizma ter intenzivnejšega sodelovanja državne ravni z destinacijami.

O pomembnosti arhitekture kot destinacijske znamke za razvoj destinacije in dobro počutje gostov bo spregovoril arhitekt Boris Podrecca. Kako pomembna sta trajnost in zeleni turizem za dvig vrednosti destinacije, bo razpravljal direktor Global Destination Sustainability Index in pionir na področju trajnosti v poslovnem turizmu Guy Bigwood.

Popoldne se bodo deležniki v turizmu lotili perečih tem, kot so investicije v kakovostne nastanitve, prednosti in pasti velikih mednarodnih hotelskih verig, kadri, pa tudi turbulence v svetovnem gospodarstvu. V razpravah bodo med drugim sodelovali prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj, župan Občine Podčetrtek Peter Misja, generalna direktorica direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Helena Cvikl ter predstavniki hotelirjev.

Zvečer bo potekala svečana prireditev s podelitvijo najvišjih priznanj panoge. Podelili bodo nagrade za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma, za življenjsko delo v gostinstvu, za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije, za inovativnost v turizmu, Kristalni Triglav ter Kristalni Triglav za osebnost. Razglasili bodo tudi ambasadorja slovenskega turizma.

Sreda namenjena fu-turistu in novi ponudbi

Sredino dogajanje bo zaznamoval 22. turistični forum. Na njem bo tokrat v ospredju preoblikovanje turizma skozi oči potrošnikov in ponudnikov storitev v turizmu.

V prvem delu se bodo tako govorci posvetili vprašanju turista prihodnosti oz. fu-turista. Nick Hall iz think tanka Digital Tourism bo denimo govoril o butičnosti in naslavljanju izbranih segmentnih skupin v digitalni dobi, Coley Dale, predstavnik ene največjih globalnih turističnih platform Ctrip, pa o spremembah v pričakovanjih gostov in sodobnih tehnologijah.

Drugi del bo namenjen ponudnikom storitev. Predstavljeni bodo uspešni primeri destinacij in podjetij, osnovani na trajnosti, inovativnosti in odprtosti za spremembe. Kako se je preobrazila podoba države, ki so jo prizadele naravne nesreče in gospodarska kriza, bo predavala Sigridur Dögg Gudmundsdottir z Islandije. Strokovnjak za razvoj destinacij Terry Stevens pa bo med drugim predstavil inovativne turistične projekte.

Dogajanje v okviru Dnevov slovenskega turizma bo tudi sicer pestro. V sredo bosta denimo potekala še zaključna prireditev letošnje akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna ter srečanje turističnih društev, v torek pa seja upravnega odbora sekcije za turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije.

V sredo bo dogajanje zaokrožila predstavitev nove izdaje gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija 2020 in podelitev priznanj najzaslužnejšim na področju gastronomije v Sloveniji.