Turizem 26.10.2019 8:34

Prihaja November Gourmet Ljubljana

Ljubljana, 26. oktobra - November bo v Ljubljani znova kulinarično obarvan. Tudi letos bo namreč pod okriljem Turizma Ljubljana v prestolnici potekal festival November Gourmet Ljubljana, ki prinaša kup dogajanja - od vrhunskih večerij in pokušin do izobraževalnih delavnic in strokovnih srečanj. Ljubljana bo dobila tudi svoj poseben gastronomski vodnik.

Ljubljana.
Kulinarika, kuhanje, hrana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana, GH Union.
Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Ves mesec se bo dogajalo veliko zadev, ki so v najširšem pomenu povezane z gastronomijo - lahko spoznate odličnega kuharskega mojstra, lahko se kaj naučite na delavnici, lahko le opazujete ali zelo dobro jeste, lahko greste na ogled Ljubljane in okolice s pokušino lokalnih sestavin, lahko spoznavate tržnico, lahko si naredite ljubljanski zajtrk ... cel mesec imate kaj početi," je festival November Gourmet Ljubljana opisala direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

Pri tem je izpostavila pomen, ki ga imajo tako lokalni prebivalci kot lokalna hrana. "V Turizmu Ljubljana iskreno verjamemo, da se vse začne pri nas samih, pri naši lokalni dediščini. Izredno moramo paziti, da obvarujemo to, kar pri nas raste, kar jemo, tudi kako govorimo. Najprej je lokalno, nato pa mednarodno pride to lokalno občudovat," je pojasnila Stuškova. "Najprej se moramo v svojem okolju dobro počutiti lokalni prebivalci, se zavedati, kaj imamo, in to ceniti. Potem bodo avtomatično to cenili tudi vsi ostali," je prepričana.

V okviru ljubljanskega projekta Zelene nabavne verige bodo izbrani ponudniki v prvem tednu dogajanja ponudili izvirne ljubljanske zajtrke. Na Borzi lokalnih živil se bodo povezovali lokalni pridelovalci z gostinci, hotelirji, šolami, vrtci in drugimi gospodarskimi subjekti.

Vino bo osrednja zvezda tradicionalne ljubljanske vinske poti oz. martinovanja v Ljubljani, ko bo približno 90 vinarjev in kulinaričnih ponudnikov nudilo več kot 450 vinskih vzorcev in številne martinove dobrote. Ljubitelje vina bo vabil 22. slovenski festival vin, o kulturi pitja vina pa se bodo lahko podučili v mali vinski šoli z vinsko strokovnjakinjo Miro Šemić.

V Sloveniji je lani delovalo 87 pivovarn, ki so proizvedle 93 milijonov litra piva. Fenomenu povečanega zanimanja za pivo bodo posvečeni trije večerni dogodki v pivnici Lajbah, in sicer ena strokovna razprava in dve večerji. Delavnice na temo zdrave peke kruha, kreativne uporabe začimb in krašenja kave in čaja pa bodo potekale v Rashushka Food Studiu.

Turizem Ljubljana bo v okviru festivala November Gourmet Ljubljana izvajal posebne vodene kulinarične ture, prav tako se bo moč udeležiti pivovskega in vinskega doživetja ter ogleda ljubljanske tržnice, imenovanega Dobimo se na plac. Številne bodo tudi priložnosti uživati v okusih dobrot izpod rok različnih kuharskih mojstrov, med drugim ob Martinovi večerji s Slovensko popevko v Bistroju Švicarija.

Med festivalom bo v prestolnici potekalo srečanje 66. Gostinsko turistični zbor Slovenije, katerega del so tudi tekmovanja v živo, Promenada slovenskih okusov, predavanja ter dobrodelna gala večerja. Predstavljena bo tudi nova, druga izdaja gastronomskega vodnika Gault&Millau za Slovenijo.

Letošnja novost pa je, da bo Ljubljana dobila poseben, lasten gastronomski vodnik. Posebna izdaja Gault&Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost bo predstavljena 22. novembra na zaključni prireditvi November Gourmet Finale. Poleg osredotočenosti na gurmansko ponudbo naše prestolnice bo ta izdaja prinesla še nekaj drugih zanimivih vsebin, s čimer bodo tako domačini kot obiskovalci dobili edinstven pripomoček za raznovrstna doživetja po mestu.

Tudi letos bo posebna žirija izbrala zmagovalca natečaja Nov okus Ljubljane. Na natečaj se lahko prijavi vsakdo, ki pripravi izviren recept iz predpisanih sestavin in ga skupaj z avtorsko fotografijo jedi naloži na spletno stran festivala. Spletno glasovanje in glasovanje strokovne žirije bosta dala tri finaliste, ki se bodo pomerili v kuharskem boju za končno zmago.

Več podrobnosti, tudi celoten program festivala, se nahaja na spletni strani gourmet-lj.si.