Turizem 26.10.2019 9:00

Slovenska zdravilišča med krompirjevimi počitnicami dobro zasedena

Celje, 26. oktobra - Slovenska zdravilišča bodo prihodnji teden, ko imajo šolarji in dijaki krompirjeve počitnice, dobro zasedena. Zmogljivosti v termah so zasedene med 75- in 100-odstotno, v teh dneh beležijo povečano povpraševanje po prostih sobah. Večina bo slovenskih gostov, med tujimi pa prednjačijo Avstrijci, Italijani, Hrvati, Nemci, Madžari, Hrvati in Rusi.

Zreče.
Terme Zreče, bazen, termalni vrelec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so za STA povedali v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, so v času krompirjevih počitnic v Termah Dobrna v vseh prenočitvenih zmogljivostih, torej v Hotelu Vita, Depandansi Hotel Park in Depandansi Vila Higiea, več kot 85-odstotno zasedeni. Te dni beležijo še povečano povpraševanje, zato letos pričakujejo približno enako število nočitev kot lani. Med gosti, ki bodo pri njih počitnikovali, prevladujejo slovenski, sledijo italijanski, nemški in avstrijski gostje.

Zasedenost je v času krompirjevih počitnic po pričakovanjih tudi v Čatežu ob Savi in na slovenski obali zelo dobra. Na voljo je še nekaj prostih sob v hotelih in v Termah Village. Največ bodo gostili domačih gostov, veliko je rezervacij gostov iz sosednjih držav, Hrvaška, Italija, Avstrija.

V Termah Krka se nadejajo dobre zasedenosti zmogljivosti. Trenutni podatki o rezervacijah kažejo, da bo zasedenost hotelov v enotah Term Krka podobna kot lani. Trendi v zadnjih letih pričajo o povečanem številu rezervacij v zadnjem hipu, predvsem za oba počitniška vikenda, tako da konec oktobra in prve novembrske dni pričakujejo še nekaj rezervacij individualnih gostov.

V Termah Krka opažajo še, da se čas bivanja gostov na splošno krajša (v povprečju bivajo tri do štiri dni), a se za oddih odločajo večkrat na leto. Opazno je tudi povečanje povpraševanja gostov po dodatnih storitvah, kot so velnes, zdravstvo, šport in kulinarika. Večina gostov Term Krka bo Slovencev, med tujimi bodo prevladovali Italijani, Avstrijci, Rusi in Nemci.

V Thermani Laško med 25.oktobrom in 1. novembrom beležijo okoli 70-odstotno zasedenost obeh hotelov. Gostili bodo največ slovenskih, italijanski in avstrijskih gostov. Zaradi povpraševanja v zadnjem hipu računajo na še večjo zasedenost.

Vse počitniške destinacije Sava Hotels & Resorts, to so Terme 3000 - Moravske Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci, Terme Lendava, Terme Banovci in Sava Hoteli Bled, so v času krompirjevih počitnic tradicionalno dobro zasedene. Terme 3000 - Moravske Toplice so skoraj polno zasedene. Na ostalih destinacijah - Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci in Terme Lendava - pa beležijo preko 80-odstotno zasedenost.

V Termah Olimia so tudi letos izredno zadovoljni z zasedenostjo v času krompirjevih počitnic, saj so dejansko polno zasedeni, nekaj prostih mest je na voljo le v hotelih in apartmajih med tednom. V skladu s pričakovanji prevladujejo slovenski gostje ter gostje iz Italije in Avstrije, sledijo hrvaški gostje. Prevladujejo tri- in štiridnevni paketi, pričakujejo pa tudi veliko število enodnevnih obiskovalcev.

V Termah Portorož z obiskom med krompirjevimi počitnicami zaenkrat kaže dobro, kapacitete se polnijo v vseh njihovih šestih hotelih. Med tednom družine z otroci še najdejo prosto sobo, ob koncu prvega novembrskega tedna pa že bolj težko. Podobno je v Termah Topolšica.

V Termah Zreče se bo število nočitev v času letošnjih krompirjevih počitnic gibalo na ravni lanskih. Glede na trenutno povpraševanje in trend rezervacij v zadnjem hipu pričakujejo, da se bo število nočitev v tem obdobju še povečalo. Po pričakovanjih bo največ ali 75 odstotkov slovenskih gostov, med tujci bo največ Nemcev, Italijanov, Avstrijcev, Hrvatov in Madžarov. Gostje bodo pri njih bivali v povprečju tri dni oz. štiri noči.