19.10.2019 11:16

Slovensko sociološko društvo podelilo tradicionalne nagrade

Bled, 19. oktobra - Na tradicionalnem sociološkem srečanju, ki od petka poteka na Bledu, so se s podelitvijo nagrad Slovenskega sociološkega društva poklonili dosežkom slovenskih sociologov in sociologinj. Priznanje za znanstveno delo sta prejela Niko Toš in Mirovni inštitut, častni član društva pa je postal Ivan Bernik, so sporočili iz društva.

Ljubljana. V blejskem Bled Rose hotelu se bo v petek začelo tradicionalno sociološko srečanje z naslovom Znanost in družbe prihodnosti. Foto: SSD

Ljubljana.
V blejskem Bled Rose hotelu se bo v petek začelo tradicionalno sociološko srečanje z naslovom Znanost in družbe prihodnosti.
Foto: SSD

Tradicionalno sociološko srečanje v organizaciji Slovenskega sociološkega društva, ki bo prihodnje leto praznovalo 55. obletnico obstoja, letos poteka pod naslovom Znanost in družbe prihodnosti. Na dvodnevnem srečanju, ki se bo zaključilo danes popoldne, razpravljajo o vlogi in nalogi znanosti danes ter o umeščenosti znanstvenega razvoja v družbo, v kateri iščemo odgovore na številne probleme in izzive.

Prvi dan srečanja se je sklenil s slovesno podelitvijo nagrad Slovenskega sociološkega društva. Zbor članov in članic je za častnega člana potrdil Ivana Bernika za njegovo uspešno in vidno znanstveno in pedagoško delo na področju sociologije.

Priznanje za znanstveno delo so podelili Niku Tošu za dolgoletno uredništvo zbirke Vrednote v prehodu. Za dolgoletno uspešno delovanje in promocijo sociologije pa so se s priznanjem za znanstveno delo poklonili Mirovnemu inštitutu.

Ustvarjalkam in ustvarjalcem SNG Drama so podelili priznanje za promocijo pomembnih socioloških tem v širši javnosti, in sicer za gledališko predstavo "Ali: Strah ti poje dušo" Rainerja Wernerja Fassbinderja.

Društvo je posthumno podelilo tudi priznanje za strokovno delo na področju sociologije Dragici Korade za podporo k uveljavljanju sociologije v praksi in prispevek k vidnosti sociologije v slovenskem javnem prostoru.

Letošnja prejemnica priznanja Sociološki up - za v dosedanjem delu izkazan sociološki potencial - pa je postala Marike Grubar.

Na dogodku so se v društvu poklonili tudi dolgoletni sodelavki društva Ivani Kecman za dolgoletno delo in podporo delovanju Slovenskega sociološkega društva.

Osrednji predavatelj letošnjega srečanja je bil ameriški sociolog in filozof Steve Fuller z Univerze v Warwicku iz Združenega kraljestva. Že v četrtek pa je na Bledu potekal tudi preddogodek srečanja - regionalna konferenca pod okriljem Mednarodnega sociološkega združenja, na kateri so gostili sociologe in sociologinje iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Severne Makedonije ter se dogovorili za tesnejše znanstveno sodelovanje.

Slovensko sociološko društvo je bilo ustanovljeno leta 1965 in je najstarejše sociološko društvo v Sloveniji. Društvo se vseskozi odziva na aktualno dogajanje v družbi, skrbi pa tudi za izdajanje izvirnih domačih socioloških knjižnih del in je soizdajatelj revije Družboslovne razprave. Društvo je član evropskega in mednarodnega sociološkega združenja.