#družba 19.10.2019 8:14

Celje v projektu Pocityf za energetsko preobrazbo mest

Celje, 19. oktobra - Celjska občina je partner v evropskem projektu pametnih mest Pocityf, programa Obzorje 2020, katerega namen je mesta z bogato zgodovinsko-kulturno dediščino spremeniti v bolj učinkovita, zdrava in trajnostna življenjska okolja z energetsko pozitivnimi stavbami in okrožji. V projektu sodeluje 46 partnerjev oz. mest iz 13 držav.

Kot so sporočili s celjske občine, bo projekt trajal pet let. V teh letih bo celjska občina prejela nekaj več kot 220.000 evrov. Vrednost celotnega projekta Pocityf (A Positive Energy City Transformation Framework) je 22,5 milijona evrov, prispevek EU zanj pa znaša skoraj 20 milijonov evrov.

Namen sodelovanja v projektu je skladen z načrti celjske občine, in sicer, da se Celje razvija v smeri pametnega in energetsko učinkovitejšega mesta. Pri načrtovanju bodo izkoristili izkušnje in dobre prakse vključenih evropskih mest ob upoštevanju lokalnih potreb in značilnosti.

Aktivnosti projekta Pocityf bodo namreč potekale v dveh vodilnih mestih, in sicer portugalski Evori in nizozemskem Alkmaarju. Šest mest - Celje, španska Granada, italijanski Bari, madžarski Ujpest, grška Ionnina in danski Hvidovre - bo sledilo njunemu delu, z ostalimi sodelujočimi mesti pa bodo delili izkušnje in znanje.