15.10.2019 15:11

Na forumu v Ljubljani za razvoj digitalnega mladinskega dela

Ljubljana, 15. oktobra - Forum o digitalnem mladinskem delu z naslovom Kdaj, če ne zdaj?, ki danes poteka v Ljubljani, spodbuja razpravo o digitalnem mladinskem delu in si prizadeva začrtati smernice za njegov nadaljnji razvoj. V ta namen za mladinske delavce na njem potekajo številne delavnice.

Digitalne tehnologije so lahko bodisi vsebina mladinskega dela sama bodisi le orodje za doseganje in motiviranje mladih za vključevanje v dejavnosti na področju mladinskega dela, katerih primarni fokus so druge za mlade relevantne tematike, so v sporočilu za javnost zapisali v nacionalni agenciji programov Erasmus+ Movit, ki je forum organizirala skupaj z Mladi v akciji in Evropsko solidarnostno enoto ter Uradom RS za mladino.

Organizatorji si željo večje izobraženosti mladinskih delavcev za digitalno mladinsko delo, ki obsega vse od preventivnih dejavnosti, digitalnih metod dela, krepitve kompetenc mladih za učinkovito in varno uporabo digitalnih tehnologij ter motivacijske in promocijske dejavnosti.

Forum je tako zjutraj gostil motivacijskega govorca Juho Kiviniemija, ki prihaja s Finskega nacionalnega centra za strokovni razvoj digitalnega mladinskega dela, v nadaljevanju pa bodo zbrani s pomočjo številnih izvajalcev raziskovali praktične digitalne pristope, metode in tehnologije. Popoldanski del foruma bo nato namenjen razpravi o potrebah mladinskih delavcev in menedžerjev mladinskih organizacij za nadaljnji razvoj digitalnega mladinskega dela v Sloveniji.

"Pomembno je, da mladinski delavci razumejo delovanje tehnologije in se zavedajo priložnosti ter tudi pasti, ki jih digitalni svet prinaša. Tako bodo otrokom in mladostnikom lahko dali dobro popotnico za vključujočo in ustvarjalno rabo digitalne tehnologije," je misli na to temo strnila direktorica zavoda Vsak Katja K. Ošljak.

Delavnice na forumu izvajajo Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon, Inštitut 4.0, Zavod Vsak in Code Week ter Društvo zaveznikov mehkega pristanka - Luksuz produkcija ter Mladinska mreža MaMa.