Podjetja Turizem 15.10.2019 8:15

Prilivi z naslova izvoza potovanj se še naprej zvišujejo

Ljubljana, 15. oktobra - Avgusta se je nadaljevala rast prilivov z naslova izvoza potovanj, ki so se glede na isti mesec lani okrepili za 1,3 odstotka na 398 milijonov evrov. V prvih osmih mesecih letošnjega leta je Slovenija izvozila za 1,91 milijarde evrov potovanj, kar glede na enako obdobje lani pomeni 3,2-odstotno rast, kažejo podatki Banke Slovenije.

Ljubljana. Ljudje na Tromostovju v središču Ljubljane. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljudje na Tromostovju v središču Ljubljane.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V zadnjih 12 mesecih, torej od avgusta lani do avgusta letos, so prilivi z naslova izvoza potovanj znašali 2,76 milijarde evrov. Osrednji cilj aktualne strategije slovenskega turizma je povečati prilive od izvoza potovanj na od 3,7 do štiri milijarde evrov do leta 2021.

Lani so prihodki z naslova izvoza potovanj v Sloveniji dosegli 2,71 milijarde evrov, kar je glede na leto 2017 pomenilo 11,6-odstotno rast.

Slovenijo je sicer avgusta po podatkih statističnega urada obiskalo 888.254 tujih gostov, kar je bilo približno 10 odstotkov več kot avgusta lani. Število prenočitev tujih turistov se je zvišalo za slabe štiri odstotke na 2,3 milijona. Od januarja do avgusta se je število prihodov tujih turistov povečalo za osem odstotkov, njihovih prenočitev pa za nekaj manj kot pet odstotkov.