Turizem 11.10.2019 13:18

Med 100 najbolj trajnostnimi destinacijami sveta 31 slovenskih

Ljubljana, 11. oktobra - Organizacija Green Destinations s sedežem na Nizozemskem je tudi letos razglasila 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Na seznam se je uvrstilo 31 slovenskih destinacij, in sicer vse, ki so v okviru zelene sheme slovenskega turizma Slovenia Green pridobile zlati ali srebrni znak, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Vipavska dolina. Vipavska dolina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Vipavska dolina.
Vipavska dolina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na seznamu 100 najbolj trajnostnih destinacij so tako za leto 2019 tudi Ljubljana, Bled, Komen, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Bela Krajina, Bohinj, Brda, Brežice, Hrpelje-Kozina, Idrija, Kamnik, Koper, Kranjska Gora, Laško, Lenart, Maribor, Miren - Kostanjevica, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Radlje ob Dravi, Šentjur, Sevnica, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Šmarješke Toplice, Solčava, Sveta Ana ter Vipavska dolina.

Razglasitev je potekala v okviru prireditve Global Green Destinations Days, ki jo letos gostita Zagreb in Mali Lošinj.

V STO uvrstitev na seznam vidijo kot "potrditev, da je slovenski turizem s postavitvijo trajnostnega turizma v samo jedro razvoja in z razvojem nacionalne certifikacijske sheme ... kot orodja uresničevanja tega cilja primer globalne dobre prakse in vzor številnim drugim destinacijam". "Slovenska turistična organizacija bo zeleno shemo razvijala in nadgrajevala tudi v prihodnje in s tem vzpodbujala razvoj trajnostnih destinacij in produktov višje dodane vrednosti, ki temeljijo na trajnostnih načelih," pa je dodala direktorica STO Maja Pak.

Sicer se letošnji zeleni dnevi dotikajo problematike prekomernega turizma in usmerjanja turističnih tokov. STO je na konferenci predstavila zeleno shemo ter promocijske aktivnosti za uspešno usmerjanje turističnih tokov in desezonalizacijo. Izbrane slovenske destinacije pa so na posamičnih panelih predstavile svoje primere dobrih praks.

Zelena shema slovenskega turizma je orodje za uvajanje poslovnih modelov trajnostnega razvoja v prakso. V okviru sheme lahko destinacije na podlagi več kot 100 kriterijev pridobijo bronasti, srebrni ali zlati znak Slovenia Green, po novem bo mogoče pridobiti tudi znak Platinum. Shema ob destinacijah zajema še ponudnike namestitev, naravne parke in turistične agencije.

Danes je v zeleno shemo slovenskega turizma vključenih 92 nosilcev znaka Slovenia Green, od tega 48 destinacij, 38 nastanitev, štirje naravni parki in dve turistični agenciji.