#družba 10.10.2019 15:03

Informacijski pooblaščenec s smernicami za zaščito zasebnosti na spletu

Ljubljana, 10. oktobra - Informacijski pooblaščenec se je ob mesecu kibernetske varnosti pridružil aktivnostim ozaveščanja in izdal smernice o orodjih za zaščito zasebnosti na spletu. Smernice podajajo spletnim uporabnikom enostavne napotke, kako zaščititi osebne podatke, omejiti dostop tretjim osebam do teh podatkov in preprečiti njihovo zlorabo, so sporočili.

Ljubljana. Računalnik, informatika, digitalna varnost, tehnologija, internet, programiranje, računalniška varnost, tipkanje, pisanje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Računalnik, informatika, digitalna varnost, tehnologija, internet, programiranje, računalniška varnost, tipkanje, pisanje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Smernice so koristno branje za uporabnike mobilnih naprav in družbenih omrežij, ki bodo v njih našli uporabna priporočila, so zapisali pri pooblaščencu. Uporabniki bodo izvedeli, kako izbrati dobra gesla in upravljati z njimi, kako si nastaviti dvofaktorsko avtentikacijo, kako nadzorovati dostop do podatkov oglaševalcem, kako odstraniti zadetke iz spletnih iskalnikov in kako omogočiti zasebnosti prijazne nastavitve v brskalnikih.

Med najpogostejšimi nevarnostmi, ki pretijo povprečnemu spletnemu uporabniku, so po navedbah Informacijskega pooblaščenca vdori v uporabniške račune, izguba podatkov ter socialni inženiring oz. pridobivanje različnih koristi z zlorabo zaupanja posameznika.

Da bi se zaščitili pred tovrstnimi grožnjami, avtorji smernic podajajo tri t. i. varnostne obroče. Prvi se nanaša na osnovno zaščito naprav in shranjenih podatkov. Tako predlagajo redno posodabljanje operacijskega sistema, namestitev in redno posodabljanje protivirusnega programa ter stalen vklop požarnega zidu.

Prvi ukrep za zaščito pametnih telefonov in tablic pa je zaklepanje naprave, priporočljiva je tudi nastavitev oddaljenega brisanja naprave. Kot nujen ukrep so izpostavili varnostno kopiranje podatkov.

V okviru drugega varnostnega obroča priporočajo zlasti vzpostavitev dobrih navad pri ravnanju z gesli, ki predstavljajo prvo obrambno črto pri dostopu do različnih uporabniških računov. Priporočljiva je tudi nastavitev dvokoračnega preverjanja oz. dvofaktorske avtentikacije. Smernice prav tako podajajo navodila za ustrezne nastavitve brskalnikov in oglaševanja v družbenih omrežjih.

Tretji varnostni obroč pa predstavlja primerno skrb pri ravnanju s podatki, ki jih delimo na spletu. "Pred vsakim sodelovanjem v nagradnih igrah, prijavo na elektronske novičke ali odprtjem novega uporabniškega računa določene spletne storitve, vedno preberite, zakaj potrebujejo vaše podatke in kaj bodo z njimi počeli," še svetujejo pri Informacijskem pooblaščencu.

Letošnji mesec kibernetske varnosti v ospredje postavlja potrebo po spremembi vedenja in načine prepoznavanja tveganj, ki jih prinašajo nove tehnologije. Slovenija tudi letos v iniciativi sodeluje s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.