10.10.2019 10:00

Festival mlade literature Urška v polnoletnost

Slovenj Gradec, 10. oktobra - Koroška bo letos že 18. gostila mlade literate in ljubitelje pisane besede, ki bodo od danes do sobote v Slovenj Gradcu prebirali, poslušali in ustvarjali literaturo na zaključnem delu Festivala mlade literature Urška. Osrednja prireditev z razglasitvijo uršljana oz. uršljanke 2019 bo v petek zvečer. Za naziv se poteguje šest finalistov.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

O tem, kako razširjeno je literarno ustvarjanje med mladimi, kaže podatek, da se je letos na natečaj prijavilo 92 avtorjev do 30. leta starosti iz vse Slovenije. Prvo sito so bili regijski izbori, ki so dali 16 najboljših literarnih del, izmed katerih je glavni selektor festivala, pisatelj, profesor, režiser, urednik in mentor Andrej Makuc izbral šest finalistov.

To so Tadeja Logar iz Ilirske Bistrice, Nina Medved iz Maribora, Natalija Milovanović in Ines Žabkar iz Ljubljane, Aljoša Toplak iz Markovcev in Julija Vrtar iz Kranja. Zmagovalcu bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki je organizator festivala, prihodnje leto za nagrado natisnil knjižni prvenec.

Na osrednji prireditvi festivala, naslovljeni Evropski človek in njegova senca, ki se bo v slovenjgraškem kulturnem domu začela v petek ob 20. uri, bo premierno predstavljena tudi zmagovalka letošnjega natečaja Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem leta 2019. S pesmijo z naslovom Veš, mali, nismo več ljudje, si je feferon prislužila avtorica Polona Campolungi Pegan. Za Festival Urška jo je uglasbila in aranžirala skupina Suha južina, ki bo pesem tudi predstavila.

Zaključni del festivala pa se v Slovenj Gradcu začne že danes ob 11. uri, ko bo v Knjižnici Ksaverja Meška predstavljen prevod pesniške zbirke Ogrožena vrsta/Imunost mlade slovaške pesnice Marie Ferenčuhove. Petek je namenjen literarnim matinejam s finalisti, dijaki in profesorji slovenjgraškega šolskega centra po mestnem jedru, popoldne pa bo v Čajnici predstavitev pesniške prvenke uršljanke 2018 Nine Kremžar z naslovom Dostop na odprto morje.

Festival se bo nato zaključil v soboto z literarno delavnico za letošnje finaliste, ki jo bo v Knjižnici Ksaverja Meška vodil selektor Makuc. Prihodnji četrtek 17. oktobra pa bo v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani potekala še Urška po Urški s predstavitvijo vseh finalistov ter branje poezije Nine Kremžar.

Festival mlade literature Urška nadaljuje in nadgrajuje državna srečanja pesnikov in pisateljev začetnikov, ki so se začela pred nekaj manj kot 50 leti v Gradišču pri Lenartu, sedanji Sv. Trojici, na pobudo tamkajšnjega kulturnega društva. Pred 18 leti se je srečanje vsebinsko preoblikovalo in dobilo novo, današnje ime. V teh letih je na srečanjih sodelovalo več kot 5000 mladih avtorjev, mnogi med njimi so postali uveljavljeni književniki.

Lanska zmagovalka Nina Kremžar je bila lani tudi zmagovalka literarnih natečajev Rdeča nit in kulturno - gledališkega društva Reciklaža, letos pa je že zmagala na Pesniškem turnirju založbe Pivec.

Festival Urška je pomembno pripomogel k razvoju dandanes obsežne literarne dejavnosti, ki je med drugim spodbudila izhajanje revije Mentor, ki letos praznuje 40 let neprekinjenega izhajanja, številne literarne seminarje in delavnice, šole kreativnega pisanja, literarne kolonije, prevajalske šole in druge oblike literarnega izobraževanja in udejstvovanja.