#družba 8.10.2019 16:30

Mariborski študenti v sodelovanju z Alpino oblikovali serijo obutve

Ljubljana, 8. oktobra - Študenti mariborske fakultete za strojništvo so v sodelovanju s podjetjem Alpina oblikovali serijo obutve. Sodelovanje je študentom ponudilo vpogled na področje oblikovanja za modno industrijo in jim približalo način dela za naročnika, je na predstavitvi v okviru letošnjega Meseca oblikovanja izpostavila vodja projekta Sonja Šterman.

Po obisku podjetja ter ogleda proizvodnje in strojne tehnologije v Alpini so se mladi oblikovalci poglobili v raziskovanje in kreativni razvoj idej, nekateri tudi s pomočjo raziskave trga. "Za vsakega oblikovalca je pomembno, da pozna trende," je izpostavila Štermanova. Na razstavi si je tako mogoče ogledati tudi mapo z razvojem posameznih izdelkov od prvih raziskav do realiziranih modelov.

Študenti so nato z različnimi materiali in tehnikami sami oblikovali prototipe svoje obutve, ki so bili osnova za zaposlene pri Alpini, kjer so izdelali model čevljev. Kot je dejala Štermanova, podjetje določeni modeli obutve zanimajo tudi kot tržni.

V seriji obutve, ki so jo poimenovali Alpina x generation Z, slovenski dizajn izven okvirjev, so študenti oblikovali vse od škornjev, ženskih poročnih čevljev, ekstravagantnih salonarjev, klasičnih moških čevljev do športnih superg.

V projektu razvoja obutve je sodelovalo 16 študentov dodiplomskega študijskega programa tehnologije tekstilnega oblikovanja in podiplomskega študijskega programa inženirsko oblikovanje izdelkov.