#družba 12.10.2019 8:23

Letos možno spletno glasovanje za inovativnega kmeta oz. kmetico

Ljubljana, 12. oktobra - Zveza slovenske podeželske mladine skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije tudi letos išče inovativnega mladega kmeta oz. kmetico. Glavno besedo pri izbiri ima strokovna komisija, je pa letos možno glas oddati na spletu, kjer so kandidati tudi predstavljeni. Spletno glasovanje se konča 20. oktobra, zmagovalec pa bo znan 25. oktobra.

Ljubljana.
Kmetijstvo, poljedelstvo, traktor, kmet, košnja, travnik.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

"Namen prireditve je podpirati inovativnost med mladimi v kmetijstvu, gozdarstvu ali ribištvu ter spodbuditi prenos znanja in spodbuditi promocijo dobitnika naziva," piše na spletni strani izbora, ki se bo končal s podelitvijo naziva najboljšemu po oceni strokovne komisije in podelitvijo nagrade najboljšemu po izboru širše javnosti oz. je to rezultat spletnega glasovanja.

Spletno glasovanje je bilo na pobudo podeželske mladine v projekt vpeljano z namenom video predstavitve kandidatov, širjenja njihovih idej med kar največjim krogom ljudi, promocije kmetijstva, mladih kmetov, njihovega poguma in inovativnih idej.

Glasovi se zbirajo preko naslova elektronske pošte, z enim e-mail naslovom se lahko glasuje le enkrat na dan, vse dni trajanja spletnega glasovanja.

Letos se za naziv najboljšega potegujejo Miloš Majcen iz Šentjanža (Kmet Miloš), Matija Mohorič iz Starega trga pri Ložu (Kmetija Mohorič), Igor Paldauf iz Vučje vasi (Kmetija Paldauf), Tilen Soklič iz Krnice (Kmetija Pr'Andreco), Marko Cesar iz Radvanj pri Mariboru (Čebelarstvo Cesar), Bojan Firbas iz Cogetincev (Domačija Firbas), Blaž Lečnik iz Šentjanža pri Dravogradu (Kmetija Lečnik) in Katja Temnik iz Žič (Zeliščni vrt Majnika).

Mlada kmetica oz. mladi kmet, ki bo zbral največ glasov, bo prejel priznanje Zveze slovenske podeželske mladine in nagrado Gospodarskega razstavišča - stojnico na sejmih Natour Alpe-Adria 2020 in Narava-zdravje 2020 ter uporabo digitalnih produktov podjetja Sledat.

Spletno glasovanje ne prinese naziva inovativni mladi kmet oz. kmetica. Naziv namreč podeli strokovna komisija pod vodstvom Jožice Vodopivec Rozman tistemu kandidatu, ki v največji meri izpolnjuje kriterije inovativnosti. Nagrado bodo podelili 25. oktobra.