Mediji 7.10.2019 13:07

EU potrdila direktivo o zaščiti žvižgačev

Bruselj, 7. oktobra - Države članice EU so danes potrdile direktivo o zaščiti žvižgačev, so sporočili iz Bruslja. Nova zakonodaja zajema številna področja prava EU, od preprečevanja pranja denarja, varstva podatkov in zaščite finančnih interesov EU do javnega zdravja, okoljske zaščite in jedrske varnosti.

Nova pravila, ki jih je Evropski parlament potrdil aprila, omogočajo vzpostavitev varnih kanalov za poročanje pravnim osebam ali neposredno nacionalnim oblastem, pa tudi pristojnim institucijam ali organom EU.

Žvižgače bodo zaščitila tudi pred odpuščanjem, premestitvijo na nižje delovno mesto in drugimi oblikami povračilnih ukrepov. Zaščiteni so tudi sodelavci žvižgačev in njihovi sorodniki.

Poleg tega morajo države članice žvižgačem zagotoviti celovite in neodvisne informacije. Med postopki jim morajo zagotoviti pravno pomoč, žvižgači pa lahko med pravosodnimi postopki prejmejo tudi finančno ali psihološko podporo.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je pozdravil "močan signal", ki so ga države članice poslale žvižgačem z današnjo potrditvijo direktive. "Žvižgači so pogumni ljudje, ki si drznejo obelodaniti nezakonite dejavnosti ter se izpostaviti, da bi javnost zaščitili pred nepravilnostmi," je poudaril.

"Žvižgačev ne bi smeli kaznovati, ker delajo, kar je prav," je izpostavila komisarka za pravosodje Vera Jourova. Dodala je, da so žvižgači lahko vir raziskovalnih novinarjev, zato z njihovo zaščito spodbujamo tudi medijsko svobodo.

Nova pravila bodo začela veljati 20 dni po objavi v uradnem listu EU. Članice unije bodo nato imele dve leti časa za prenos novih pravil v nacionalno zakonodajo.

Trenutno imajo države članice področje zaščite žvižgačev urejeno različno. Celovito pravno zaščito jim po navedbah Evropskega parlamenta nudi le deset držav EU, med drugim Francija, Švedska in Velika Britanija. V Sloveniji to področje ureja zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.