#družba 5.10.2019 12:16

Paypal izstopa iz konzorcija za libro

San Jose, 5. oktobra - Ponudnik spletnih plačil Paypal je kot prvi vidni partner izstopil iz konzorcija za vzpostavitev digitalne valute libra, ki mu tempo narekuje družba Facebook. V Paypalu so zapisali, da se želijo posvetiti dosedanjim prioritetam, a po nekaterih informacijah naj bi bili med razlogi tudi številni pomisleki o libri po svetu.

Ljubljana. Spletni plačilni servis PayPal, spletno nakupovanje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Spletni plačilni servis PayPal, spletno nakupovanje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Paypal je v sporočilu vlagateljem, objavljenem po zaključku petkovega trgovanja v New Yorku, zapisal, da je sicer še vedno naklonjen oblikovanju te nove kriptovalute in da želijo ohraniti dialog glede morebitnega partnerstva v prihodnje, kot tudi glede drugih oblik sodelovanja z upravljalcem istoimenskega največjega družbenega omrežja na svetu.

A po navedbah nekaterih ameriških medijev naj bi bili pomemben razlog za odločitev tudi številni pomisleki in kritike na račun libre. Te prihajajo iz vrst vlad, centralnih bank, regulatorjev in nadzornikov finančnega sistema z vsega sveta. V Evropi se je preverjanja morebitnih učinkov libre na konkurenco lotila Evropska komisija, kritična je tudi Evropska centralna banka.

Po medijskih navedbah naj bi o izstopu iz projekta libra razmišljali tudi največja svetovna ponudnika kartičnih plačil Mastercard in Visa ter upravljalec aplikacije za spletna plačila Stripe.

Poleg vprašanj glede omejevanja konkurence na finančnem trgu se odpirajo tudi vprašanja morebitne destabilizacije globalnega gospodarstva, potencialna raba libre in drugih kriptovalut za financiranje terorizma, odpirajo se vprašanja varovanja zasebnosti uporabnikov, odpornosti na kibernetske napade in spoštovanja davčne zakonodaje.

Nova digitalna valuta, ki temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, naj bi bila po načrtih Facebooka in preostalih partnerjev v uporabi prihodnje leto. Varčevanje, transakcije in nakupi z njo naj bi bili tako preprosti, kot je pošiljanje sporočil. Nadzor nad libro naj bi izvajalo Združenje Libra s sedežem v Ženevi.

Facebook medtem vzpostavlja svojo denarnico za novo valuto, poimenovano Calibra, in kljub kritikam vztraja pri projektu.