#družba 5.10.2019 6:00

Začenja se sedmi evropski teden programiranja

Ljubljana, 5. oktobra - Z današnjim dnem se začenja sedmi evropski teden programiranja, v okviru katerega se bodo do 20. oktobra po različnih evropskih mestih in širše odvili številni dogodki in delavnice na temo programiranja in digitalne pismenosti. Pester program se obeta tudi v Sloveniji, kjer bo potekalo več kot 70 dogodkov.

Ljubljana.
Začenja se 7. evropski teden programiranja Code week.
Foto: David Lotrič Banovič

Otvoritveni dogodek slovenskega tedna programiranja, ki ga pripravljajo Code Week Slovenija, Društvo Cancel, Državljan D, RampaLab in Zavod Vsak, bo danes med 10. in 15. uro potekal v ljubljanskem Poligonu.

Udeleženci dogodka bodo spoznavali osnovne programske ukaze, delovanje algoritmov, kako poteka strojno učenje, ustvarjali bodo interaktivne grafike, iz elektronskih komponent sestavljali semaforje, si ogledali dokumentarni film o hekerjih ter se učili o odgovornostih uporabnikov in proizvajalcev tehnologije.

Podoben program se 8. oktobra obeta tudi mladim in njihovim staršem na Primorskem. Na sporedu bo slikovno programiranje, programiranje brez računalnika, kreativno kodiranje in delavnica etične rabe tehnologije.

Ker je ena od prioritet iniciative Code Week vključitev mladih, ki imajo najmanj priložnosti za učenje programiranja, so v Digitalnem inovacijskem stičišču Slovenije (DIHS) posebno pozornost namenili tudi fantom in dekletom iz manjših lokalnih skupnosti, ki bodo lahko na delavnicah po Sloveniji izbirali med aktivnostmi z Lego-roboti, spletnim programiranjem, programiranjem v javi, spoznavanjem klepetalnic ter ustvarjanjem z napravo Raspberry Pi.

Letošnja posebnost so tudi delavnice z romsko skupnostjo v Prekmurju, ki bodo potekale 8. in 10. oktobra na Osnovni šoli Črenšovci in v romskem naselju Kamenci, kjer bodo mladi spoznavali osnove programiranja.

Evropski teden programiranja (Europe Code Week) od leta 2013 združuje prostovoljce, ki si z organizacijo večinoma brezplačnih dejavnosti prizadevajo za dvig digitalne pismenosti. Gibanje je preseglo meje Evropske unije, saj se mu je doslej priključilo že prek 70 držav s celega sveta.

Na delavnicah programiranja in drugih digitalnih veščin je doslej sodelovalo 5,6 milijona udeležencev in od tega samo lani 2,7 milijona. Leto 2018 je bilo za Code Week rekordno tudi v Sloveniji, kjer se je dejavnosti po vsej državi udeležilo prek 20.000 ljudi, večinoma osnovnošolcev.