#družba 3.10.2019 12:03

Kranj nadaljuje z uresničevanjem vizije pametnega mesta

Kranj, 3. oktobra - Mestna občina Kranj je danes v kranjski knjižnici pripravila Forum pametnih rešitev, na katerem tehtajo najboljše možnosti za razvoj pametnega mesta. V Kranju je v skladu z vizijo občine ljudem že na voljo nekaj produktov pametnega mesta, ključno pa je vprašanje, kako razviti platformo in nanjo umeščati različne produkte.

Kranj, Mestna knjižnica Kranj.
Forum pametnih rešitev.
Kranjski župan Matjaž Rakovec.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, Mestna knjižnica Kranj.
Forum pametnih rešitev.
Bivši minister za javno upravo Boris Koprivnikar.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, Mestna knjižnica Kranj.
Forum pametnih rešitev.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, Mestna knjižnica Kranj.
Forum pametnih rešitev.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kot je v uvodu pojasnil kranjski župan Matjaž Rakovec, imajo pametna mesta integriran sistem novosti, s katerimi nam bo življenje lažje. "Gre za novitete, ki jih razvijajo podjetniki in ki nam bodo olajšale življenje ter omogočile, da bomo živeli lepše in da bomo našli več časa tudi za najbližje in prijatelje," je povzel Rakovec.

Kranj postaja trajnostno naravnano, napredno in živahno središče Gorenjske, ki bo naklonjeno novim tehnologijam in tudi spodbujanju mladih talentov, poudarjajo na občini, kjer v zadnjem času prejemajo vrsto predlogov podjetnikov za določene rešitve in produkte na različnih področjih. "Vsak predstavlja odlično rešitev, vendar pa si na občini še ne znamo odgovoriti, kako vse to skupaj umestiti na neko platformo," je povedal direktor kranjske mestne uprave Bor Rozman.

Zato so se odločili pripraviti današnji forum, ki je poligon za predstavitev idej, kako postaviti arhitekturo platforme oziroma koncept pametnega mesta. Cilj foruma je skušati dobiti odgovor, kaj je optimalno za Kranj, saj je vsako mesto specifično, je pojasnil Rozman, ki je prepričan, da je Kranj ravno prav velik in izobražen ter ima dovolj tradicije na tem področju, da Sloveniji in širši regiji pokaže, kaj pomeni pametna skupnost.

Zgodba vzpostavljanja pametnega mesta se v Kranju odvija že okoli pet let. V Kranju so že uvedli nekatere produkte pametnega mesta, ko so na primer Krskolesom, iKranj ter Krpovej. Kranj ima tudi trajnostno urbano strategijo in vizijo SmartKranj 2.0. Definiranih je šest stebrov, ki jih naslavlja vsako pametno mesto, to so zdravstvo, izobraževanje, mestna uprava, energija in okolje, mobilnost ter zgradbe.

Na forumu svoje ideje in produkte predstavljajo različna podjetja. Gre za sodobne rešitve na področjih e-upravljanja in e-demokracije, urbane trajnostne mobilnosti, varne družbe, eZdravja, eOkolja in eEnergetike. To so na primer pametne mestne kartice, pametna parkirišča, razsvetljava, promet, spremljanje kakovosti zraka in hrupa, pametne ključavnice ter različne aplikacije za občane in obiskovalce.

Produkte predstavljajo Gorenje, Petrol, Telekom Slovenije, Iskratel, 3fs, A1 Slovenija, Radikovič Ključi, Dspot, konzorcij Genis, KaPla in Qualitas, Osi, Iryo, Selectium Adriatics, E-soft, Mediainteraktiv Franc Dolenc, Fakulteta za organizacijske vede Kranj ter Lokalna energetska agencija Gorenjske.

Kot je na forumu izpostavil bivši minister za javno upravo in strokovnjak s področja managementa v javnem sektorju Boris Koprivnikar, so ključni integratorji, ki naredijo mesto pametno oziroma povezano, odprti podatki in odprta omrežja. "Ta način odprtosti, povezovanja in sodelovanja je ključni mehanizem, ki naredi neko organizacijo pametno," je poudaril in izpostavil, da je izziv, kako vse nove tehnologije povezati v tehnološki funkcionalni ekosistem.

Pojasnil je, da imajo nekatere lokalne skupnosti v Sloveniji že precej dobro razvite posamezne servise, ampak ljudje za številne niti ne vedo, da sploh obstajajo. Zato je najbolj pomembno, da se z njimi pravilno upravlja in se jih zbere na enem mestu, na eni krovni komunikacijski platformi.