Podjetja #družba 2.10.2019 16:08

Tehnologija Narrowband tudi v omrežju Telemacha

Ljubljana, 2. oktobra - Svoje celotno mobilno omrežje v Sloveniji je s tehnologijo NB-IoT (Narrowband Internet of Things) nadgradil tudi Telemach. Gre za standardizirano tehnologijo za učinkovito množično komunikacijo naprav, ki ustvarja nizek podatkovni promet in predstavlja nadaljnji mejnik v smeri razvoja pete generacije mobilnih omrežij (5G).

Ljubljana.
Antena mobilne telefonije, telekomunikacijsko omrežje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Telemacha, so se pri uvajanju tehnologije povezali z Univerzo v Mariboru in podjetjem Astron. Tehnologijo so testirali za različne merilne naprave, med njimi parkirno senzoriko, senzoriko za nadzor ogrevalnih naprav in javne razsvetljave ter naprave za merjenje elektrike in plina.

V Telemachu kot del konzorcija sodelujejo tudi pri projektu Trajnostne rešitve za uvajanje e-mobilnosti, katerega vodilni partner je družba Gen-I. Projekt vključuje uporabo novih tehnologij in infrastrukture na področju interneta stvari s poudarkom na ohranjanju zanesljivosti delovanja elektroenergetskega omrežja in razpršenim naključnim odjemom. Naložba se sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.