Startupi #družba 1.10.2019 15:35

Štirje slovenski zdravstveni projekti dobili podporo Evropske inovacijske mreže

Ljubljana, 1. oktobra - V enem od večjih razpisov za inovacije v zdravstvu v Evropi - EIT Health RIS Innovation Call 2019 so izbrali dvanajst projektov, ki bodo deležni mentorstva in finančne podpore, med njimi tudi štiri slovenske. Gre za sistem spremljanje srca, napravo za sladkorne bolnike, programsko opremo za odkrivanje Alzheimerja ter tablico za starejše.

Na omenjeni razpis so bili prijavljeni 104 projekti, izbranih pa je bilo 12. Od tega štirje prihajajo iz Slovenije, po dva iz Hrvaške in Romunije ter po eden iz Grčije, Estonije, Italije in Slovaške. Vsak od njih bo poleg mentorstva prejel do 75.000 evrov finančne podpore, so sporočili iz agencije Odmev.

Sistem za spremljanje srca LifeECG omogoča 24-urno spremljanje srca, kar zdravnikom omogočiti daljše spremljanje srčne aktivnosti bolnika, s tem pa tudi odkrivanje stanj, ki bi jih sicer spregledali.

Naprava za sladkorne bolnike, poimenovana PVR sistem, je naprava, ki omogoča nanašanje ogljikovega dioksida na noge sladkornega bolnika na varen in neinvaziven način. To preprečuje razjede stopal, ki lahko privedejo tudi do amputacije noge.

Programska oprema za odkrivanje Alzheimerjeve bolezni, poimenovana NEUS, je programska oprema za zgodnje odkrivanje blagih kognitivnih okvar. Te so predhodniki Alzheimerjeve bolezni, najpogostejše oblike demence. Zdravilo za demenco sicer še ni razvito, lahko pa obstoječe terapije zavrejo razvoj bolezni, če je ta odkrita v zelo zgodnji fazi.

Četrti nagrajeni projekt pa je bil projekt tablice in zapestnega pasu, ki starejšim omogoča zdravo življenje doma. Uporabniki lahko namreč s tabličnim računalnikom sprožijo klice v sili, si nastavijo opomnike za jemanje zdravil ali brez težav upravljajo z gospodinjskimi aparati.

EIT Health je neprofitna organizacija in eno največjih evropskih javno-zasebnih partnerstev na področju zdravstvenih inovacij. Gre za evropsko mrežo vrhunskih podjetij, univerz, raziskovalnih in razvojnih centrov ter bolnišnic in inštitutov. S proračunom v višini dveh milijard evrov nadgradi znanje zdravstvenih delavcev po vsej Evropi, vlaga v najboljše talente Evrope in omogoča trženje inovativnih zdravstvenih izdelkov v EU, so še sporočili.