Bliža se sedmi evropski teden programiranja

Ljubljana, 2. oktobra - V soboto se začenja sedmi evropski teden programiranja, v okviru katerega se bodo po Evropi in širše do 20. oktobra zvrstili različni dogodki na temo programiranja in digitalne pismenosti. Številne aktivnosti bodo na voljo tudi v okviru slovenskega tedna programiranja, ki se bo v soboto začel z otvoritvenim dogajanjem v ljubljanskem Poligonu.

Na sobotnem dogodku v Poligonu bo Code Week Slovenija s partnerji izvedel več brezplačnih dejavnosti. V ospredju bodo delavnice programiranja, mladi in njihovi starši se bodo lotili tudi izdelovanja iger, umetniških animacij ali se udeležili delavnic o spletnem nasilju ter odgovorni rabi tehnologije, predvajali pa bodo tudi dokumentarni film o hekerjih.

Podoben program se 8. oktobra obeta tudi mladim in njihovim staršem na Primorskem, ko bodo Code Week Slovenija, Društvo Cancel, Državljan D in Zavod Vsak v občinski dvorani Mestne občine Nova Gorica izvedli več brezplačnih delavnic. Na sporedu bo slikovno programiranje, programiranje brez računalnika, kreativno kodiranje in delavnica etične rabe tehnologije.

Ker je ena od prioritet iniciative Code Week vključitev mladih, ki imajo najmanj priložnosti za učenje programiranja, so v Digitalnem inovacijskem stičišču Slovenije (DIHS) posebno pozornost namenili tudi fantom in dekletom iz manjših lokalnih skupnosti.

Na brezplačnih delavnicah po Sloveniji bodo lahko izbirali med aktivnostmi z Lego-roboti, spletnim programiranjem, programiranjem v javi, spoznavanjem klepetalnic ter ustvarjanjem z napravo Raspberry Pi. Delavnice bodo izvedli v sodelovanju z nacionalno mrežo FabLab Slovenija.

Letošnja posebnost so tudi delavnice z romsko skupnostjo v Prekmurju, ki bodo potekale 8. in 10. oktobra na Osnovni šoli Črenšovci in v romskem naselju Kamenci, kjer bodo mladi spoznavali osnove programiranja.

Evropski teden programiranja (Europe Code Week) od leta 2013 združuje prostovoljce, ki si z organizacijo večinoma brezplačnih dejavnosti prizadevajo za dvig digitalne pismenosti. Gibanje je preseglo meje Evropske unije, saj se mu je doslej priključilo že prek 70 držav s celega sveta.

Na delavnicah programiranja in drugih digitalnih veščin je doslej sodelovalo 5,6 milijona udeležencev in od tega samo lani 2,7 milijona. Leto 2018 je bilo za Code Week rekordno tudi v Sloveniji, kjer se je dejavnosti po vsej državi udeležilo prek 20.000 ljudi, večinoma osnovnošolcev.

Več o letošnjem tednu programiranja na https://codeweek.si/, celoten seznam dogodkov pa je na voljo na povezavi https://codeweek.eu/events.