Turizem 28.9.2019 7:00

V Kopru ta konec tedna Sladka Istra

Koper, 28. septembra - Na glavnih koprskih trgih se bo danes in v nedeljo med 9. in 19. uro odvila že 11. izvedba mednarodnega festivala sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra. Poleg raznolike sladke ponudbe na približno 150 stojnicah bo prireditev popestril bogat spremljevalni program, napovedujejo organizatorji. Prireditev je lani obiskalo okoli 60.000 ljudi.

Koper.
Prireditev Sladka Istra.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Stojnice bodo razporejene po tematskih sklopih, kot so Sladka Istra, Sladka Slovenija, Sladki svet, Dežela čokolade ter Dežela vin in napitkov. Tudi spremljevalni program se bo sočasno odvijal na več prizoriščih, so zapisali v Turistični organizaciji Koper.

Med letošnjimi programskimi novostmi so kuharski šov z zmagovalci prve sezone televizijske oddaje Mali šef Slovenije, današnji kuharski šov sladko življenje z Anino kuhinjo, nedeljski kuharski šov s Klemnom Lampičem iz oddaje MasterChef Slovenija, kuharska šova z oddajo Naj vam tekne. Prav tako bodo na voljo vodene degustacije medu, izdelava gurmanskih parfumov in še veliko drugega.

Tudi letos programu Sladke Istre ostajajo zvesta nekatera prepoznavna imena iz sveta kulinarike, ob vsem tem pa bo Sladka Istra tudi letos priložnost, da obiskovalci spoznajo peko in pripravo istrskih sladic, na svoj račun pa bodo prišli tudi vegani.

Prireditev bo imela tudi dobrodelno noto. Tako bo na stojnici Mestne občine Koper mogoče kupiti sladice, katerih izkupiček bo šel Dnevnemu centru za otroke in mladostnike Koper. Na Titovem trgu bo tudi stojnica Moto kluba Kondor Slovenije, na kateri bodo zbirali sredstva za 19-mesečnega Krisa Zudicha, ki se je rodil z živčno-mišično boleznijo.

V spremljevalnem programu se obetajo glasbeni nastopi, slikarski ex-tempore, nastop Šavrink in Šavrinov, otroške delavnice, razstava starih predmetov za pripravo in peko sladic, trgovanje kot nekoč, vodene degustacije vin in piv ter koktajl šov.

V času prireditve bo v veljavi več cestnih zapor in sprememb prometnega režima. Organizatorji zato prebivalcem Kopra in bližnjih zaselkov svetujejo, da se na prireditev odpravijo peš, s kolesom ali avtobusom. Vsem, ki se bodo v Koper pripeljali z avtomobilom, pa svetujejo, da svoja vozila parkirajo izven mestnega jedra in se do prizorišča dogajanja odpravijo peš ali z avtobusom. V času trajanja prireditve bo možno brezplačno parkirati na parkirišču nakupovalnega središča Planet Koper, prav tako so lahko odlična rešitev za parkiranje t.i. P&R parkirna mesta, ki se nahajajo pred vhodom v mesto.