Podjetja Turizem 25.9.2019 14:40

Festival slovenskih sirov v drugi izvedbi z ambicijo postati vsakoletni dogodek

Ljubljana, 25. septembra - Združenje kmečkih sirarjev bo v torek na Brdu pri Kranju pripravilo drugi Festival slovenskih sirov, s katerim želijo predstaviti bogato ponudbo na tem področju in izpostaviti pomen ohranjanja kmečkega sirarstva na Slovenskem. V združenju si želijo, da festival postane priznani vsakoletni dogodek in praznik slovenskih sirarjev.

Ljubljana.
Sir, hrana, mlečni izdelki.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril predsednik Združenja kmečkih sirarjev Milan Brence, je kmečko sirarstvo pomemben del slovenske dediščine, ki združuje pristne slovenske naravne dobrote in znanje mnogih generacij.

"Sirarstvo je dejavnost, ki poleg ustreznih surovin in znanja zahteva tudi veliko časa. Namen sirarjenja - če gre za pravega kmečkega - tako ne more biti zgolj ustvarjanje ekonomskih koristi, temveč mora biti v ozadju tudi vsaj malo strasti," je dodal.

Letošnji festival je po njegovih besedah usmerjen v postavitev trdnega koncepta, ki bi jim omogočil vsakoletno pripravo prepoznanega dogodka. Sodelovalo bo okoli 30 kmečkih sirarjev in nekaj večjih sirarn.

V uvodnem delu bodo pripravili sestanke med sirarji in večjimi odjemalci. Sledilo bo slavnostno odprtje, na katerem med drugim pričakujejo državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška ter predsednika parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Franca Breznika.

V nadaljevanju bodo obiskovalci lahko spoznavali ponudbo slovenskih sirov, za spremljavo pa bo med drugim poskrbel kuharski mojster Jože Godec, ki bo po besedah podpredsednice združenja Monike Ravnik pripravil tri degustacijske jedi iz kmečkih sirov.

Združenje kmečkih sirarjev ima 120 članov, točnega števila kmečkih sirarjev pa zaradi širše oblikovanih evidenc nimajo. Brence predvideva, da jih je okoli 150. Da lahko predelovalec mleka postane kmečki sirar, mora predelovati mleko iz lastne prireje ali mleko, odkupljeno od največ 15 kmetij v polmeru 25 kilometrov od kmetije.

Brence si želi, da bi država kmečkim sirarjem namenila več strokovne pomoči, da bi lažje ohranjali in razvijali dejavnost in njeno prepoznavnost. "Pogled v tujino pokaže, da so mnoge države kmečko sirarstvo prepoznale kot pomembno dejavnost s pozitivnimi učinki na več področjih. V Sloveniji imamo glede tega še veliko za postoriti," je opozoril.

Združenje kmečkih sirarjev je dejavno tudi v evropski mreži kmečkih in malih sirarjev FACE. Kot je pojasnila predstavnica v upravnem odboru mreže Irena Orešnik, jim to med drugim omogoča hiter dostop do informacij in udeležbo na praktičnih izobraževanjih.

Konec oktobra se bodo v španski Valenciji udeležili letne konference mreže, katere letošnja osrednja tema je surovo mleko. "Bitka, ki smo jo v Sloveniji izborili za uporabo surovega mleka, je velikega pomena. Brez takšnih prizadevanj bi ostali brez tradicionalnih sirov, kar se je žal zgodilo v mnogih državah," je še opozorila.