25.9.2019 8:00

Noč raziskovalcev priložnost za spoznavanje poklica in življenja znanstvenikov

pripravila Lea udovč

Ljubljana, 25. septembra - Evropska mesta bodo v petek v znamenju Evropske noči raziskovalcev. Na ta dan se namreč vsako leto široko odprejo vrata znanstvenih in raziskovalnih organizacij, ulice in trge pa zasedejo predavanja in delavnice, z namenom, da bi predstavili poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Številni dogodki bodo potekali tudi po Sloveniji.

Maribor. Dogodek v okviru projekta Varni z znanostjo 2018 v Mariboru. Foto: www.ern.um.si/galerija

Maribor.
Dogodek v okviru projekta Varni z znanostjo 2018 v Mariboru.
Foto: www.ern.um.si/galerija

V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev, ki je nastal na pobudo Evropske komisije, številne organizacije širši javnosti in zlasti mladim omogočajo, da se lahko seznanijo o pomenu znanosti, o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev ter se preizkusijo v vlogi raziskovalca.

Letošnji dogodki bodo po navedbah Evropske komisije potekali v 370 mestih v 29 državah Evropske unije in sosednjih državah, med drugim tudi v Sloveniji.

Slovenija v akciji sodeluje s tremi projekti

Projekt Evropska noč raziskovalcev v Sloveniji že drugo leto zapored izvajajo trije konzorciji v okviru treh ločenih projektov. Pod naslovom Humanistika, to si ti! projekt koordinira Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, v projektu Noč ima svojo moč so združeni Hiša eksperimentov, Kemijski inštitut, Institut Jožef Stefan in Tehniški muzej Slovenije, projekt Varni z znanostjo pa izvajajo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.

Številni dogodki v okviru projekta so se že zvrstili, osrednji dogodek pa predstavlja Noč raziskovalcev, ki bo v petek potekala v več kot 20 slovenskih krajih.

Humanistika, to si ti!

V okviru projekta Humanistika, to si ti! bodo na Evropsko noč raziskovalcev ulice, trge in parke zasedli raziskovalke in raziskovalci 15 fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. Skupno se bo na različnih lokacijah po Ljubljani, v Domžalah in Murski Soboti zvrstilo kar 55 različnih brezplačnih dogodkov, vsi pa bodo posvečeni 100-letnici Univerze v Ljubljani, so sporočili z ljubljanske filozofske fakultete.

Raziskovalke in raziskovalci bodo odprli vrata laboratorijev in fakultet, predstavili svoje delo ter prisluhnili vsakomur, ki se mu zastavljajo vprašanja, povezana z znanostjo.

Krovni dogodek projekta Humanistika, to si ti, bo potekal v Hiši Evropske unije pod naslovom Vključevanje humanistike je nujno za razumevanje spreminjajoče se evropske družbe in izzivov prihodnosti. V okviru dogodka se bosta med drugim zvrstili dve okrogli mizi, predavanja ter odprtje razstave Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani z naslovom: Skrito življenje podzemlja.

Noč ima svojo moč

Projekt Noč ima svojo moč bo letos združil 28 raziskovalnih institucij, s številnimi dejavnostmi v več kot 20 slovenskih krajih.

Aktivnosti bodo obsegale znanstvene festivale na glavnih trgih štirih mest, raziskovalne dneve v šestih osnovnih in srednjih šolah, več kot 30 predavanj in delavnic v knjižnicah, domovih za upokojence in muzejih ter odprta vrata v raziskovalnih ustanovah, znanstvenem centru in kulturnih ustanovah.

Varni z znanostjo

Pod sloganom Varni z znanostjo pa bo Evropska noč raziskovalcev potekala v Mariboru, Ljutomeru, Kopru, Izoli in Brežicah. Osrednji namen projekta Varni z znanostjo je "popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim," piše na spletni strani projekta.

V Mariboru bodo med drugim na voljo delavnice Lego robotike za otroke, opazovanje Sonca, Saturna in Marsa in izdelava preprostih sončnih ur, obiskovalci bodo lahko naredili svoj mikrobni odtis, prisluhnili predavanjem na temo navidezne resničnosti in informacijske varnosti, na voljo bo delavnica na temo prijavljanja podoktorskih projektov, podelili pa bodo tudi nagrade natečaja Raziskovalec - varuh jezika.

O projektu

Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru evropskega programa za raziskovanje in tehnološki razvoj Obzorje 2020. Na pobudo Evropske komisije se po vsej Evropi za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavili poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. V ta namen se zvrstijo številne aktivnosti na temo raziskovanja in inovacij.

Akcija poteka v septembru od leta 2005. V lanskem letu so se v okviru Evropske noči raziskovalcev odvijale aktivnosti v 371 evropskih mestih. Dogodkov se je udeležilo preko 33.500 raziskovalcev in približno 1,5 milijona obiskovalcev, kar je 40 odstotkov več kot v letu 2017. Glavni financer projekta je Evropska komisija, z ukrepi Marie Sklodowska-Curie.

Več informacij o dogodkih je na voljo na spletnih straneh projektov: https://noc-raziskovalcev.ff.uni-lj.si, https://www.nocmoc.eu ter http://www.ern.um.si.