Podjetja 21.9.2019 8:45

Vinski kritik Rene Gabriel hvali modro frankinjo iz kleti Marof

Puconci, 21. septembra - Eden izmed najuglednejših vinskih kritikov, svetovalcev in piscev na svetu Rene Gabriel je visoko ocenil modro frankinjo letnik 2005 kleti Marof iz Mačkovcev, saj ji je podelil 19 od 20 možnih točk. To po prepričanju vinarja te kleti Uroša Valcla dodatno potrjuje, da pridelujejo eno izmed najboljših vin v celotni regiji, če ne celo širše.

Na Marofu so na oceno švicarskega strokovnjaka za bordojska vina in tudi za modro frankinjo zelo ponosni, saj imajo njegove ocene že desetletja velik vpliv zlasti na nemško govorečih tržiščih. Modro frankinjo z Goričkega je Gabriel ocenil kot vino brez konkurence in terminatorja, katerega užitek deluje desetletja oddaljeno.

Vino, ki je tik pred tem, da ga bodo po skoraj štirih letih zorjenja ustekleničili, je poskušal avgusta.

Valcl je ob tem povedal, da so s tem dobili še eno potrditev, da velja modra frankinja z Goričkega, kjer ima pridelava dolgo tradicijo, za najboljšo pri nas. Genetske in zgodovinske znanstvene raziskave so namreč dokazale, da izvira z območja današnje Slovenije.

Vinsko klet Marof podjetnika Staneta Polaniča so v Mačkovcih odprli pred desetimi leti, med obnovo vinogradov so na vrh postavili prav slovensko domorodno, najplemenitejšo rdečo sorto modro frankinjo, ki zaseda približno tretjino leg.

Letos jo bodo na Goričkem začeli trgati oktobra, skupaj bodo v kleti napolnili okoli 80.000 steklenic. Za letošnji letnik je Valcl povedal, da je sicer vse odvisno od zadnjega meseca, a za zdaj gre vse po pričakovanjih.