22.9.2019 5:00

Žuželka dobila ime po hobitu Frodu Bisaginu

Christchurch, 22. septembra - Novozelandski znanstveniki so žuželko, ki jo je mogoče najti na novozelandskem Južnem otoku, poimenovali po liku JRR Tolkiena, hobitu Frodu Bisaginu. Tako kot slavni literarni junak je tudi ta manjša od svojih sorodnic, poleg tega živi na otoku, kjer so snemali filme Gospodar prstanov in Hobit.

Žuželko, poimenovano Psylla frodobagginsi, sta identificiraja Francesco Martoni in Karen Armstrong, ki sta skupaj z novozelandskim Raziskovalnim centrom za bio-varstvo (Bio-Protection Research Centre) raziskovala žuželke psyllid (bolšice) za potrebe Martonijevega doktorata, piše The Guardian.

Vendar to ni prvi primer poimenovanja novozelandske žuželke po hobitih. Leta 2013 so znanstveniki odkrili novo vrsto os, ki so bile majhne in čokate, ter jih poimenovali po Bilbu, Frodu, Merjadoku, Pipinu in Samu.

Martoni in Karen Armstrong sta v raziskavi tudi razvozlala 87 let staro uganko, zakaj obstaja toliko variacij v rodu kowhai psyllid oziroma Psylla apicalis. V resnici sta v rodu dve žuželki - Psylla apicalis in malenkost manjša Psylla frodobagginsi.

Za doktorat je Martoni opisal razlike med dvema tipoma, kar je omogočilo, da sta bila klasificirana kot dve različni vrsti.

"Psyllo frodobagginsi najlažje prepoznamo po majhnosti, svetlih barvah in enovito pikčastih krilih," sta v znanstveni razpravi, ki povzema raziskavo, zapisala avtorja. "Psylla frodobagginsi je manjša kot Psylla apicalis. Samci dosežejo le 1,24 milimetra, medtem ko samci Psylla apicalis dosežejo 1,65 milimetra. Največja dolžina samic je 1,56 milimetra, samice Psylla apicalis pa lahko merijo do 2,03 milimetra."