Podjetja 15.9.2019 9:21

Preboldski Odelo lani prvič z več kot 200 milijonov evrov prihodkov

Prebold, 15. septembra - Preboldsko podjetje za razvoj, proizvodnjo in trženje avtomobilskih delov Odelo je lani prvič ustvarilo preko 200 milijonov evrov prihodkov, kar je skoraj osem odstotkov več kot leto prej. Lanski čisti dobiček pa je znašal dobrih 12 milijonov evrov, medtem ko je bil leta 2017 dosežen v višini 10,5 milijona evrov.

Prebold. Avtomobilska luč. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Prebold.
Avtomobilska luč.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je v lanskem poslovnem poročilu, ki je objavljeno na spletnih straneh Ajpesa, zapisal direktor Odela Borut Kocbek, so se lani na različnih področjih delovanja uspešno soočali s številnimi izzivi. Z uvajanjem novih tehnologij v okviru razvoja procesov, strojne opreme in produktov je tako Odelo razvil številne inovacije na področju elektronike in testnih strojev.

Oddelek elektronike so lani oblikovali v samostojni profitni center. V obratu v Črešnjevcih pa so poleg že vpeljanih procesov montaže in brizganja plastike nadomestnih delov v začetku leta 2018 implementirali še proces metalizacije in zagnali brizganje polizdelkov za serijske proizvode.

Zaradi vpeljave novih projektov so v družbi lani zaposlil 136 novih delavcev, tako za delo v proizvodnji kot tudi za strokovno-tehnična področja. "Zaposlovanje je bilo tako poleg izziva ob zagonu novih projektov eden večjih izzivov, s katerimi smo se uspešno spopadli. S povečanjem števila zaposlenih so bile namreč potrebne tudi nekatere organizacijske spremembe," je dejal Kocbek.

Poudaril je, da so pred podjetjem, ki je konec leta 2018 zaposlovalo 1315 delavcev, novi cilji, s katerimi bodo ustvarjali pogoje za nadaljnjo rast. Letos tako pričakuje zmerno rast prihodkov, saj bo večina serijskih projektov iz leta 2018 še vedno v seriji tudi letos, a je rast prihodkov odvisna tudi od gospodarskih trendov.

Po Kocbekovih besedah se podjetje pripravlja na nove modelne izvedenke avtomobilov, ki jih oskrbuje, v razvojnih fazah pa ima tudi nekatere nove modele. V razvojnem ciklu pa Odelo pripravlja več proizvodov vseh največjih kupcev, ki bodo v naslednjih dveh letih prešli v serijsko proizvodnjo.