Mediji 13.9.2019 13:19

NaGlas! z jubilejno stoto oddajo

Ljubljana, 13. septembra - Na televizijskem programu TV SLO 1 bo v soboto na sporedu že stota oddaja NaGlas! Gre za edino televizijsko oddajo v Sloveniji, namenjeno narodnim skupnostim nekdanje Jugoslavije, so sporočili iz javnega zavoda RTV Slovenija.

Ljubljana. Ekipa televizijske oddaje NaGlas!, ki jo ureja in vodi Saša Banjanac Lubej. Foto: Adrian Pregelj/RTVS

Ljubljana.
Ekipa televizijske oddaje NaGlas!, ki jo ureja in vodi Saša Banjanac Lubej.
Foto: Adrian Pregelj/RTVS

Oddaja je bila prvič na sporedu 13. januarja 2015. Od takrat se je v njej zvrstilo sto gostov - med drugim športnikov, pisateljev, glasbenikov, umetnikov, znanstvenikov, gospodarstvenikov, ki so priseljenci oz. so to nekoč bili njihovi starši ali stari starši.

Tako so gledalci v oddaji NaGlas! lahko denimo izvedeli, da je Prešernov nagrajenec, pesnik, pisatelj, dramatik, esejist Boris A. Novak najprej začel pisati v srbščini, v slovenščini pa je začel pisati pesmi kot najstnik, ko se je njegova družina preselila iz Beograda v Ljubljano.

Po podatkih AGB Nielsen vsako oddajo spremlja v povprečju 30.000 rednih gledalcev, najbolj gledana pa je bila oddaja z omenjenim Borisom A. Novakom, ki si jo je povprečno ogledalo 58.600 gledalcev.

Oddajo NaGlas! poleg urednice in voditeljice Saše Banjanac Lubej soustvarjajo tudi Nataša Žunić, Ivana Stipić Lah, Vesna Hrdlička Bergelj, Sanja Prelević, Maida Džinić Poljak, Tjaša Stanić Gjorgjievska in Alma Bejtullahu. Režiserka oddaje je Barbara Koselj.

Glavno poslanstvo oddaje je negovanje jezikov in kulturnega izročila narodnih skupnosti Albancev, Bošnjakov, Črnogorcev, Hrvatov, Srbov in Makedoncev v Sloveniji, zato v oddaji poleg slovenskega slišimo tudi jezike skupnosti.

Ustvarjalci izpostavljajo izzive vključevanja priseljencev v slovensko družbo, zato se s strokovnjaki pogosto pogovarjajo o večkulturnosti, večjezičnosti, strpnosti, človekovih pravicah in kulturnih fenomenih, saj imamo ljudje več identitet hkrati.