Projekt Bodi dober, bodi kul! spodbuja dobre vzornike mladim

Brdo pri Kranju, 11. septembra - Družbeno odgovoren projekt Bodi dober, bodi kul! nagovarja ljudi, naj bodo dobri vzorniki mladim. V okviru te vseslovenske pobude so se danes na Brdu pri Kranju zbrali ravnatelji vrtcev in šol ter pobudniki in podporniki projekta, ki želi prispevati k boljši družbi, usmerjeni k dialogu, sodelovanju, odgovornosti, strpnosti in spoštovanju.

Namen današnjega dogodka je motivirati čim več slovenskih vzgojno-izobraževalnih ustanov za sodelovanje pri projektu, ki ozavešča o pomenu in posledicah naših dejanj, s katerimi smo vzorniki mladim. Otroci namreč ves čas spremljajo starše, učitelje in druge ter povzemajo njihove navade, aktivnosti in reakcije.

Pobudnik projekta Marijan Musek je pojasnil, da ne vzgajajo besede, ampak dejanja in zgledi. Uspeli bodo posamezniki, ki bodo združeni v sodelovanju in se bodo spodbujali, ki bodo verjeli sami vase in svojo ustvarjalnost in ki jim bo mar za sočloveka in okolje, je povedal in dodal, da je prevzeti odgovornost za soustvarjanje tega, da otroci in mladostniki zrastejo v dobre ljudi, velik izziv.

V današnjem času se zdi, da mladi pogrešajo vzornike, ki bi jih vodili in jim odpirali svet pozitivnih vrednot. Zato so v prvi fazi projekta k sodelovanju povabili številne znane slovenske športnike, igralce, glasbenike, strokovnjake in podjetnike, ki spodbujajo k zavedanju o odgovornosti posameznika, da je vsak na vsakem koraku vzornik in s svojim obnašanjem soustvarja oziroma vpliva na obnašanje mladih.

Med podporniki projekta so raper Zlatko, igralca Boris Cavazza in Domen Valič, radijska voditelja Ivjana Banić in Miha Deželak, Cool Fotr Jani Jugovic, športniki Sara Isakovič, Tina Mrak, Veronika Macarol, Tine Urnaut in Sani Bečirović.

"Vsakdo lahko v vsakem dnevu naredi nekaj dobrega. Vsakdo je popolnoma svoboden, da dela dobro, da postane kul," je poudaril Musek. Zdravnica in humanitarka Ninna Kozorog pa je dodala, da imamo čas in čast biti vzor. Kot je pojasnila, za to ni treba rešiti svetovne lakote ali krize, dovolj so mala dejanja, kot sta nasmeh prodajalki v trgovini ali pomoč oslabeli sosedi.

Predsednik uprave Atlantic Group Emil Tedeschi globoko verjame, da je človek ustvarjen kot dobro in plemenito bitje, zelo pomembno pa je obdobje šolanja. Kot ključne za dobro in uspešno delovanje je izpostavil strast do dela, ambicijo za uspeh, skrb za ljudi in odprtost za različnost.

Častni pokrovitelj projekta predsednik republike Borut Pahor si želi, da bi v prihodnjih letih prišlo do družbenega konsenza, da bi storili vse, kar je mogoče, tudi na področju šolskega kurikuluma, da bi mlade z vzgojo opremili za aktivno družbeno življenje z optimizmom, pogumom, upanjem in ne s strahom.

Tako bi izvedli neko malo revolucijo na področju vzgoje. Kot je povedal predsednik, je namreč znanje bistveno za mladega človeka, ampak skoraj enako ali pa celo še bolj je pomembna tudi vzgoja, tako da je človek pogumen, da razmišlja s svojo glavo, da je solidaren in ponosen na tradicijo, a hkrati odprt za vse novo.

Želi si, da bi mladim dali priložnost, da se razvijejo v ljudi, ki bodo znali odgovoriti na probleme, ki so pred njimi, in da dobijo občutek, da bodo zmogli. "Takšen konsenz bi obetal, da bi vsi skupaj gledali na spremembe, ki nas čakajo, z upanjem, da jih bodo naši otroci sprejemali kot izziv, z veseljem, ne pa da bi se jih bali in se jim uklonili," je dodal Pahor.