#družba 9.9.2019 15:32

Galileo z milijardo uporabnikov pametnih telefonov

Bruselj, 9. septembra - Storitve evropskega satelitskega navigacijskega sistema Galileo uporablja že ena milijarda uporabnikov pametnih telefonov. Dejansko število uporabnikov je še večje, saj se Galileo med drugim uporablja v sistemu za sporočanje lokacije avtomobila v izrednih situacijah, ki je nameščen v vse nove modele avtomobilov za prodajo v Evropi.

Ljubljana Pametni telefon. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana
Pametni telefon.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Evropske komisije, podatek o milijardi uporabnikov temelji na svetovni statistiki prodaje pametnih telefonov, ki uporabljajo sistem Galileo. Danes že 95 odstotkov podjetij, ki proizvajajo čipe pametnih telefonov za satelitsko navigacijo, izdeluje čipe, ki omogočajo tudi uporabo sistema Galileo, so poudarili v Bruslju.

Dejansko število uporabnikov sistema Galileo je še večje. V Evropi so namreč vsi novi modeli avtomobilov, odobreni za prodajo na trgu, opremljeni s sistemom eCall, ki uporablja sistem Galileo za sporočanje lokacije avtomobila v izrednih situacijah.

Mejnik milijarde uporabnikov sovpada s 15. obletnico Agencije za evropski globalni navigacijski satelitski sistem, ki je ključna partnerica Evropske komisije pri upravljanju Galilea.

Kot so spomnili v Bruslju, je vesoljska tehnologija pomembna za mnoga področja, od iskanja pogrešanih oseb in delovanja pametnih ur do kmetovanja in letalske navigacije. "Gre za napredno področje, na katerem si Evropa prizadeva za globalno vlogo in strateško neodvisnost. Komisija je zato za naslednji večletni proračun 2021-2027 predlagala, da se vesoljski politiki nameni 16 milijard evrov," so dodali.

Galileo poskusno deluje od decembra 2016. V tej fazi so signali Galilea uporabljeni v kombinaciji z drugimi satelitskimi sistemi navigacije, kar omogoča zaznavanje tehničnih težav. Samostojno naj bi začel delovati prihodnje leto.

Ob Galileu globalno navigacijo zagotavljajo še ameriški GPS, ruski Glonass in kitajski Beidou.