Turizem 8.9.2019 10:12

Na stolpu Vinarium v štirih letih okoli 375.000 obiskovalcev

Lendava, 8. septembra - Najvišji razgledni stolp v Sloveniji, lendavski Vinarium, je v štirih letih obiskalo okoli 375.000 ljudi, 1. maja so z obiskom 2121 ljudi dosegli rekordni dnevni mejnik, od konca maja pa dopolnjuje turistično ponudbo še razpršeni hotel Vinarium.

Lendava. Razgledni stolp Vinarium. Foto: Marjan Maučec/STA Arhiv STA

Lendava.
Razgledni stolp Vinarium.
Foto: Marjan Maučec/STA
Arhiv STA

Stolp, ki je ob odprtju na začetku septembra leta 2015 požel veliko zanimanja, a sprožil tudi precej dvomov, ali je naložba upravičena, je poleg turistične atrakcije kmalu postal zgodba o uspehu, saj ni prinesel le prelepih razgledov in dodatne turistične ponudbe, ampak tudi različne dogodke, ki potekajo vse leto.

Leta 2016 je Slovenska turistična organizacija lendavski občini za projekt stolpa Vinarium podelila priznanje sejalec, ki je namenjeno najbolj inovativnim in kreativnim turističnim izdelkom v posameznem letu.

Stolp je letos od januarja do avgusta obiskalo 64.521 obiskovalcev, kar je približno triodstotna rast glede na enako lansko obdobje, po mesečnem obisku pa izstopa avgust, saj je skupno število prodanih vstopnic prvič preseglo mejo 14.000, prodali so jih skoraj 15.000.

Med obiskovalci so pretežno Slovenci, sledijo jim gostje z Madžarske, Avstrije, Nemčije in bližnjih dežel, največ obiska je med prazničnimi dnevi.

Med tradicionalnimi dogodki v stolpu oziroma ob njem je razstava velikonočnih pirhov štirih dežel v razstavnih vitrinah kupole, kjer sicer gostujejo slikarske in fotografske ter tudi razstave panjskih končnic. Pred kratkim so 240 stopnic do vrha stolpa že tretje leto zapored osvajali tekači v sklopu teka Vinarium, poleti pred stolpom gostujejo različna društva s ponudbo tradicionalne kulinarike in zabavo. Med njimi je Podoknica, pravljica Vinarkov stolp pa je na začetku leta premiero dočakala na samem stolpu, ki si ga za svoj postanek radi izbirajo motoristi in organizirane skupine.

Kot ugotavljajo upravljavci, je ponudbo hotela Vinarium dobro dopolnila turistična ponudba vinsko-turistične ceste, ki jo zaokrožuje tudi razpršeni hotel Vinarium. Ta povezuje 12 vinskih kleti, namenjenih prenočevanju turistov, s čimer so dobili novo doživetje znotraj vinorodnega območja Lendave.

"Butična ponudba nastanitev v vinskih kleteh s fantastičnim razgledom, "boleča" tišina ter možnost slišati ptičje petje in katero od domačih živali je prepričala številne turiste v zadnjih mesecih. Natančneje, 450 nočitev, od tega dve tretjini tujcev, je ustvarilo domačinom dodatni zaslužek in pognalo nov investicijski ciklus, pridružili so se že trije novi lastniki kleti, še več jih je pričakovati v novi sezoni," ob obletnici pravijo v Vinariumu.

Upravljavec objekta je Turistična zveza Lendava vabi, ki skrbi za pripadajočo infrastrukturo, recepcijo in ponudbo s kulinaričnimi hiškami, trgovinico s spominki ter kavarno z vinoteko. Trženje in promocijo pa vodi Zavod za turizem in razvoj Lendava.