Podjetja 8.9.2019 8:31

Hoški Ledinek lani s skoraj desetmilijonsko rastjo prodaje

Hoče, 8. septembra - Hoško podjetje Ledinek Engineering, ki se ukvarja s proizvodnjo strojev in celovitih linij za obdelavo lesa, s katerimi je prisoten po vsem svetu, je uspešnim poslovanjem nadaljevalo tudi lani. Družba z nekaj manj kot 150 zaposlenimi je namreč beležila skoraj 43 milijonov evrov prihodkov od prodaje, 9,5 milijona evrov več kot leto prej.

Kot v letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, ugotavlja direktor družinskega podjetja Gregor Ledinek, rast uporabe lesa kot gradbenega materiala na svetovnih trgih in s tem povezane investicije pomembno vplivajo na rast njihovega podjetja.

"Kot eno izmed vodilnih podjetij na svetu na področju strojev in linij za obdelavo lesa se srečujemo z rastočim povpraševanjem, ne samo na tradicionalnem trgu srednje in severne Evrope, ampak vse bolj tudi na trgih ZDA, Kanade, Rusije, Ukrajine, Avstralije in Japonske," poudarja Ledinek, ki lansko poslovanje ocenjuje kot zelo uspešno.

Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1992, danes pa se lahko pohvali s postavitvijo in zagonom strojev in tehnoloških linij v več kot 45 državah sveta, je lani svojo prisotnost v Evropi še utrdilo. Glavno tržišče še vedno predstavljata srednja Evropa in Skandinavija, predvsem Nemčija, Švica, Švedska, Ukrajina, Avstrija in Francija. Na tujih trgih ustvarijo več kot 96 odstotkov celotne prodaje.

Lansko leto so zaključili z večjo naložbo, in sicer izgradnjo nove montažne hale s pripadajočim poslovnim delom ter nadstrešnice, kar je bilo po njihovem nujno potrebno, saj hkrati z naraščajočim povpraševanjem na globalnih trgih z novimi zaposlitvami krepijo vse oddelke podjetja.

Dodano vrednost na zaposlenega so lani povišali za dobrih 17 odstotkov na več kot 66.000 evrov, leto pa končali z 1,47 milijona evrov čistega dobička, ki so ga v celoti prenesli v povečanje kapitala.

Med večjimi projekti v letu 2018 velja omeniti postavitev prve kompletne proizvodne linije križno lepljenih plošč na Japonskem. Tamkajšnjemu dobavitelju lesnih gradbenih materialov Sunadayi so linijo zadnji dve leti dobavljali v kar 38 kontejnerjih, ob odprtju marca lani pa so o njih poročali tudi na japonski nacionalni televiziji.