Podjetja 7.9.2019 9:30

Prva slovenska ekološka tržnica praznuje 20 let

Ljubljana, 7. septembra - Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani bo danes potekal 18. Ekopraznik. Ta letos izpostavlja 20-letnico prve slovenske ekološke tržnice, ki jo je skupaj s pridelovalci na dveh stojnicah vzpostavil Inštitut za trajnostni razvoj. Danes je stojnic na tržnici mnogo več, povpraševanja veliko, potencial za ekološko pridelavo pa neizkoriščen, opozarja inštitut.

Ljubljana.
Ljubljana, tržnica, nakupovanje, hrana, živila, jabolka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na prvih dveh stojnicah, ki so ju pred dvema desetletjema postavili na obrežju Ljubljanice, so pridelke ponujali prvi štirje ekološki pridelovalci, ki so se leto prej vključili v program nadzora ekološke pridelave v okviru tedanjega Združenja ekoloških kmetov Slovenije.

To je bil pionirski projekt, saj je bila ljubljanska ekotržnica prva takšna v Sloveniji, poudarjajo na Inštitutu za trajnostni razvoj, kjer so ekotržnico vzpostavili v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana.

"Vzpostavljali smo trg z ekološkimi živili, ki je nato doživel izreden razvoj, a obenem veliko manj, kot je potenciala. Tudi povpraševanje po ekoloških živilih je danes bistveno večje, kot jih pridelamo," je za STA izpostavila direktorica inštituta Anamarija Slabe. Ekološke tržnice so po njenih besedah zelo priljubljene po vsej Sloveniji, a lahko pokrijejo le manjši del povpraševanja po lokalno pridelanih ekoloških pridelkih.

Trg eko živil je v Sloveniji postal zelo pomemben, kar med drugim kaže ponudba v večjih trgovinah, ki imajo oddelke z eko živili. Veliko je tudi specializiranih trgovin, ampak slovenska pridelava še zmeraj zelo zaostaja, opozarja Slabetova.

Razlogov za to, zakaj v Sloveniji kljub velikemu povpraševanju ni več ekološke pridelave, je po besedah Slabetove več. Med drugim jih vidi v pretekli šibki organiziranosti ekoloških kmetov, kar se izboljšuje, težavi sta tudi prenos znanja in "figa v žepu na pristojnem ministrstvu, ki je vedno rado govorilo o ekološkem kmetijstvu, a zelo malo naredilo," je kritična direktorica Inštituta za trajnostni razvoj. Kot še pojasnjuje, namreč ekološko kmetijstvo kaže, da ne potrebujemo vseh teh kemikalij za pridelavo hrane, kar pa ogroža ves preostali sistem.

Od prvih dveh stojnic na obrežju Ljubljanice se je ponudba ekoloških pridelkov do danes na osrednji ljubljanski tržnici povečala na več kot 35 stojnic, na katerih pridelke ponujajo ekološki pridelovalci tudi iz drugih slovenskih regij.

Razvoj ekotržnice, prve ponudnike in zgodovino ekološkega kmetijstva pri nas bodo lahko danes spoznali tudi obiskovalci Ekopraznika, na katerem se bo predstavilo več kot 70 razstavljavcev.

Na Ekoprazniku bodo letos posebno pozornost namenili tudi konoplji in oljčnemu olju. Med drugim bodo obiskovalce poučili o tem, kako lahko sami z okušanjem, vonjanjem in ogledom prepoznajo, katero oljčno olje je res kakovostno.