Podjetja 30.8.2019 15:24

V Tabu razmišljajo o razvoju in proizvodnji litij-ionske baterije

Mežica, 30. avgusta - Eno najuspešnejših koroških podjetjih, Tab Mežica, po lanskih neuspelih pogovorih ni več na prodaj, v družbi pa resno razmišljajo o možnosti, da bi se skupaj s tujimi partnerji podali v razvoj in proizvodnjo litij-ionskih baterij. To je po skupščini, ki je med delničarje razdelila rekordno visoke dividende, povedal direktor Taba Bogomir Auprih.

Mežica, podjetje Tab.
Novinarska konferenca podjetja Tab Mežica po skupščini, na kateri so delničarji odločali o izplačilu rekordnih dividend.
Direktor in solastnik podjetja Tab Mežica Bogomir Auprih.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Mežica, podjetje Tab.
Novinarska konferenca podjetja Tab Mežica po skupščini, na kateri so delničarji odločali o izplačilu rekordnih dividend.
Direktor in solastnik podjetja Tab Mežica Bogomir Auprih.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Mežiško podjetje, ki v Sloveniji in Makedoniji proizvaja startne baterije in industrijske celice, bi se tako ob dobičkonosni proizvodnji in razvoju svinčenih baterij podalo še na področje baterij, ki poganjajo električna vozila.

Odločitev o tem, ali bo podjetje šlo v tovrstni projekt, bo po napovedih Aupriha znana kmalu, najkasneje do konca letošnjega leta, najverjetneje pa bi nova tovarna za litij-ionske baterije bila v Sloveniji. Ob tem Auprih danes ni ne potrdil, ne zanikal, da se Tab zanima za nakup nove Lekove stavbe na Prevaljah, katere prihodnost še ni znana.

Po rekordnem poslovanju, ki se v zadnjih letih stopnjuje in se je lani sklenilo s 26,4 milijona evri dobička, Tab Mežica tudi letos nadaljuje z uspešnim poslovanjem, za katerega Auprih ocenjuje, da bo konec leta vsaj v nekaterih poslovnih kazalcih še boljše kot lansko, leto 2020 pa naj bi bilo glede na vse izvedene naložbe v proizvodnjo še boljše. Poleg tega je mežiškemu podjetju junija letos uspel nov preboj, saj je postalo uradni dobavitelj startnih baterij za prvo vgradnjo pri proizvajalcu vozil, skupini Volkswagen.

V prvem polletju letos je podjetje Tab Mežica ustvarilo za 143 milijonov evrov realizacije in 11,4 milijona evrov dobička, je danes razkril Auprih in napovedal, da bodo po lanskih nekoliko "skromnejših" vlaganjih, ki so znašala okoli tri milijone evrov v Tabu in okoli osem milijonov evrov v celotni skupini Tab, letos izvedli za okoli 15 milijonov evrov vlaganj v skupini. Med drugim načrtujejo izdatnejša vlaganja v tovarni v Makedoniji, tudi zato, ker makedonska vlada napoveduje do 50-odstotne nepovratne podpore za naložbe, je na novinarski konferenci po današnji skupščini dejal Auprih.

Na skupščini, na kateri je bilo prisotnega 77,8 odstotka kapitala, so delničarji danes med drugim odločali o uporabi bilančnega dobička v znesku 49,7 milijona evrov. Od tega so 26,4 milijona evrov, kolikor je znašal lanski čisti dobiček, namenili za druge rezerve iz dobička, preostalih 23,3 milijona evrov pa za izplačilo dividend, kar je največ doslej. Razlog za izplačilo tako visokih dividend je po besedah Aupriha, ki je tudi sam 16-odstotni lastnik družbe, tudi napoved države o možnem zvišanju obdavčitev kapitalskih dobičkov.

Skupina Tab spada med 10 največjih svetovnih proizvajalcev akumulatorjev in med šest največjih svetovnih proizvajalcev industrijskih celic. Največji lastnik mežiškega Taba je družba Energija RM z okoli 40-odstotnim lastniškim deležem, preostali del je razdeljen med večinoma fizične osebe.

Tab Mežica je lani ustvaril 280,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke več kot leto prej. Čisti dobiček je lani dosegel 26,4 milijona evrov, kar je 17 odstotkov več kot v letu 2017.

Celotna skupina Tab, ki ima več podjetij v Sloveniji in tujini in skupaj zaposluje v skupini dobrih 1300 ljudi, je lani ustvarila 336,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je dva odstotka več kot leta 2017. EBITDA za skupino za lani znaša 50,9 milijona evrov, čisti dobiček skupine pa je dosegel 31,6 milijona evrov in se je v primerjavi z letom 2017 povečal za 6,7 odstotka.