Startupi 31.8.2019 14:57

Celjski startup z virtualnimi navodili za delo v osrčju digitalizacije industrije

Ljubljana, 31. avgusta - Viar, mlado podjetje iz Celja, ki je leta 2017 prejelo nagrado za najboljši slovenski startup, se je odtlej po navedbah iniciative Startup Slovenija znašel v osrčju digitalizacije slovenske industrije. Lani so namreč izdelali platformo Rewo, "virtualnega mentorja" za majhna hitro rastoča, srednja in velika proizvodna podjetja.

Maribor. Slovenski startup Viar. Foto: Podim Arhiv STA

Maribor.
Slovenski startup Viar.
Foto: Podim
Arhiv STA

Po navedbah v sporočilu za javnost, z Rewom podjetjem omogočajo izboljšan "prenos znanj, s tem pa tudi kakovost izdelkov in zadovoljstvo delavcev".

Kot so še zapisali, Rewo podjetjem s pomočjo virtualne resničnosti omogoča, da uspešno zajemajo, ohranjajo in vizualno prenašajo znanje na svoje zaposlene.

Tako zaposleni dobijo interaktivna video navodila za delavce, platforma pa omogoča tudi asistenco na daljavo ter pripravo simulacij dela za nove zaposlene.

Viar so pred štirimi leti ustanovili Jernej Mirt, Blaž Zafošnik in Marko Munda. Odtlej so ustvarili programsko opremo za virtualni sprehod po idejnih rešitvah arhitektov, kartonasta očala za virtualno resničnost Viarbox ter platformo Viar360 za izdelavo vsebin oz. izkušenj v virtualni resničnosti na podlagi 360-stopinjskih posnetkov.

Prav slednja je bila povod za izdelavo Rewa, saj platforma, ki so jo v nekaterih podjetjih uporabljali za podlago za izdelavo virtualnih navodil za delo, ni bila optimizirana za uporabo v industriji.

Rewo danes med drugim uporabljajo podjetja, kot so Elan, Gorenje, Odelo, Cablex, Domel, Hella, Kolektor, A1, Agromehanika ter Adria Tehnika.