Računalniška olimpijada tudi priložnost za druženje

Maribor, 24. avgusta - Evropska juniorska računalniška olimpijada združuje najboljše mlade programerje v Evropi, ki na takšen način ne le merijo svoje znanje, ampak se tudi družijo. "Kar šteje, je odločenost vedeti in srečevati druge ljudi," je na nocojšnjem slovesnem odprtju tekmovanja v Mariboru dejal predsednik Zveze za tehnično kulturo Slovenije Stanislav Pejovnik.

"Vsako srečanje mladih ima več namenov. Napačno bi bilo, če bi otroke učili, da je važno samo zmagati. Najpomembnejše v življenju je nekaj znati in razumeti, da so poleg tebe na svetu še drugi ljudje," je dejal.

Tretjo Evropsko juniorsko računalniško olimpijado (EJOI) prireja Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Tudi minister Jernej Pikalo je tekmovalcem, ki prihajajo iz 24 držav, položil na srce, naj tekmovanje izkoristijo za srečevanja in nova prijateljstva, obenem pa tudi za spoznavanje Slovenije in Maribora.

Spomnil je, da država gradi v Mariboru superračunalniški center, ki bo eden najmočnejših v Evropi in eden od potencialov za prihodnji razvoj mesta in okolice. "EJOI je izjemna priložnost tudi za tiste, ki ne bodo tekmovali, da vidijo, da sta lahko računalništvo in informatika izjemno zanimivi področji. Eden od stranskih proizvodov tega dogodka, upajmo, bo, da se bo več mladih zanimalo za računalništvo in informatiko," je dejal.

Po ministrovih besedah je nudenje strehe takšnemu tekmovanju pomembno tudi za Maribor. "Kar ima Maribor zdaj priložnost gostiti, je bodoči cvet evropske informatike in upamo, da se bodo ti ljudje tudi kasneje, ko bodo odrasli in imeli razne službe po vseh delih sveta, radi spominjali tega dogodka in hodili nazaj v Maribor," je dejal.

Predsednik EJOI Krasimir Manev je izrazil prepričanje, da so trenutno v drugem največjem slovenskem mestu zbrani mladi programerji, ki bodo nekoč najboljši na svetu. "Upam, da bodo vsaj nekateri od njih postali naši študenti," je dodal Gorazd Štumberger, dekan fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, na kateri bo v prihodnjih dneh potekalo tekmovanje.

Na njem se bo 90 osnovnošolcev pomerilo v znanju in spretnostih računalniškega programiranja. Prve naloge jih čakajo v nedeljo, današnji dan pa je bil namenjen sproščenemu druženju.

Po uvodnih govorih je za prijetno sprostitev poskrbel moderator Nik Škrlec z igro z zabavnimi dejstvi o sodelujočih državah. Uradno pa je olimpijado odprl vodja tekmovanja Borut Jurčič Zlobec s simboličnim rezom vrvice na balonu, na katerega so se podpisale sodelujoče ekipe.

Slovenijo bosta zastopali dve ekipi v konkurenci in ena izven konkurence. V prvi ekipi sta Filip Štamcar in Luka Urbanc, v drugi Matic Dremelj in Matic Kovač, v ekipi zunaj konkurence pa sta Vid Ošep in Aleksander Gajdukov. Vodji ekip sta Simon Weiss in Žiga Željko.

"Z organizacijo tako pomembnega mednarodnega dogodka, kot je Evropska juniorska računalniška olimpijada, želi ZOTKS dvigniti priljubljenost programiranja in računalništva pri nas, obenem pa skušamo pridobiti tudi nove mentorje na področju računalništva, ki bi zavzeto delali z nadarjenimi mladimi," je povedal glavni tajnik pri zvezi Jožef Školč.

Tekmovanje izhaja iz mednarodne računalniške olimpijade, ki poteka že 30 let. Ker tam tekmujejo le dijaki, je bilo leta 2017 ustanovljeno novo tekmovanje iz računalništva, in sicer EJOI, ki je namenjena učencem osnovnih šol.

Prvo takšno tekmovanje je potekalo v Bolgariji, lani pa so se najboljši mladi evropski programerji zbrali v Rusiji.