21.8.2019 13:02

Bayerjeva fundacija razglasila nove prejemnike nagrad za mlade znanstvenike

Leverkusen, 21. avgusta - Bayerjeva fundacija za znanost in izobraževanje (Bayer Science & Education Foundation) je razglasila nove prejemnike nagrad za mlade znanstvenike, ki bodo prejeli po 10.000 evrov. Nagrade že 10 let podeljujejo za področja biologije, kemije in medicinskih znanosti.

Nemčija, Leverkusen. Prejemniki nagrad Bayerjeve fundacije za znanost in izobraževanje za mlade znanstvenike Julian Stingele, Christina Woo in Susanne van Veluw. Foto: Bayer

Nemčija, Leverkusen.
Prejemniki nagrad Bayerjeve fundacije za znanost in izobraževanje za mlade znanstvenike Julian Stingele, Christina Woo in Susanne van Veluw.
Foto: Bayer

Na področju biologije bo nagrado letos prejel Julian Stingele iz münchenske univerze Ludwig-Maximilian, in sicer za odkritje nove poti popravila DNK.

Na področju kemije gre nagrada Christini Woo s Harvarda za interakcije med majhnimi beljakovinskimi molekulami za večji delež človeškega proteoma kot tarče za zdravila, v medicinskih znanostih pa Susanne van Veluw, prav tako s Harvarda, za odkrivanje patofiziologije bolezni majhnih žil v možganih.

Stingele je po navedbah Bayerja odkril povsem nepričakovano pot popravila DNK, ki se je ohranila v človeku po prenosu iz kvasovk in je bistvena za preprečevanje staranja in nastajanja tumorjev. Ta nov mehanizem popravila je ciljno usmerjen na zelo toksične kovalentne navzkrižne vezi med DNK beljakovinami ter je ključen za sposobnost preživetja celic.

Odkritje "ima daljnosežne posledice za naše razumevanje razvoja raka, saj kaže, da navzkrižne vezi med DNK beljakovinami spodbujajo nestabilnost endogenega genoma".

Raziskave Christine Woo "so osredotočene na vpliv majhnih molekul na delovanje beljakovin in biološko signaliziranje z uporabo najrazličnejših metod kemijske biologije".

Susanne van Veluw pa je s kombinirano metodo visokoresolucijskega in vivo diagnostičnega slikanja in ex vivo diagnostičnega slikanja vzorcev možganskega tkiva v sodelovanju z mednarodnimi strokovnjaki tega področja uspela zelo natančno označiti lezije majhnih žil v možganih, predlagala smernice za njihovo oceno ter dokazala njihovo razširjenost in klinični pomen v velikih nizih podatkov slikovne diagnostike.

Namen nagrad in fundacije, ki jih podeljuje, je "priznanje izjemnih raziskovalnih dosežkov, spodbujanje nadarjenih znanstvenikov in podpora pomembnim znanstvenim projektom v šolah".

"Odličnost v raziskavah in znanosti ima ključno vlogo v (...) podjetju Bayer. Navdušen sem nad priložnostjo, da lahko z nagradami podpremo in motiviramo talente, ki izstopajo na področjih naravoslovja in medicine," je po navedbah podjetja dejal Kemal Malik, član uprave družbe Bayer AG, odgovoren za inovacije, in član odbora direktorjev fundacije.

Podelitev nagrad bo potekala ob dnevu fundacije 28. oktobra v Leverkusnu.