18.8.2019 8:57

Mos znova tudi stičišče znanosti in gospodarstva

Ljubljana/Celje, 18. avgusta - V okviru letošnjega Mednarodnega sejma obrti in podjetništva (Mos), ki ga bo Celje gostilo septembra, bo tudi letos na ogled Stičišče znanosti in gospodarstva. Tam bodo na enem mestu predstavljene vrhunske tehnologije z različnih področij, kot so mehatronika, robotika in vesoljske tehnologije. Letošnji poudarek bo med drugim na novodobnih poklicih.

Celje. Celjski sejem, celjsko sejmišče. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Celje.
Celjski sejem, celjsko sejmišče.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Celje. Mednarodni obrtni sejem (MOS). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Celje.
Mednarodni obrtni sejem (MOS).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Med tehnološkimi področji, ki jih bodo vključevale predstavitve v okviru stičišča, so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, informacijska tehnologija, bionika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije in drugo, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Stičišče je po njihovih navedbah vsako leto deležno velikega zanimanja obiskovalcev, predvsem študentov in dijakov.

Poudarek letošnjega stičišča bo na predstavitvi novih tehnologij, novih tehnoloških procesov in visokotehnoloških inovacij ter na novodobnih poklicih in sodobnih izobraževalnih programih. Stičišče bo usmerjeno predvsem na področja mikro, bio in nanotehnologij ter vesoljskih tehnologij. Svoje delo in znanstvena dognanja bodo predstavile poglavitne slovenske raziskovalne institucije in visokotehnološka podjetja.

"Stičišče znanosti in gospodarstva je priložnost za promocijo dosežkov znanosti ter za intenzivnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero, na ogled pa ponuja tudi primere dobre prakse tega sodelovanja," so še navedli na ministrstvu.

Letošnji Mos bo v 52. izvedbi potekal med 10. in 15. septembrom.