#družba 17.8.2019 8:08

Kozjanski park v približevanje biosfernih območij prebivalcem

Podsreda, 17. avgusta - Kozjanski park do konca septembra prihodnje leto skupaj s še petimi partnerji iz Slovenije sodeluje v projektu Približajmo Unescova biosferna območja prebivalcem. Cilj projekta je vzpostavitvi ravnovesje odnosa med človekom, naravo in kulturnim izročilom ter povezati vsa biosferna območja v Sloveniji.

Podsreda, grad Podsreda. Grad Podsreda. Kozjanski park je leta 2017 prejel znak Slovenia Green. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Podsreda, grad Podsreda.
Grad Podsreda.
Kozjanski park je leta 2017 prejel znak Slovenia Green.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kot je zapisano na spletnih straneh Kozjanskega parka, želijo prek projekta izkoriščati potenciale biosfernih območij za ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter za izboljšanje dohodkovnega položaja lokalnih prebivalcev. Prav tako je želja pripomoči k prenosu dobrih praks med biosfernimi območji, povezati ponudnike s skupnim nastopom na trgu ter poskrbeti za ozaveščanje in izobraževanje javnosti o pomenu in varovanju biosfernih območij Slovenije.

V okviru projekta, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, bo opravljen prenos znanja med biosfernimi območji v Sloveniji, natisnili bodo tudi izobraževalno zgibanko s predstavitvijo teh območij, v načrtu je še snemanje oddaje o perspektivnih in inovativnih podjetniških idejah znotraj biosfernih območij.

V projektu, ki je ocenjen na več kot 100.000 evrov, poleg Kozjanskega parka sodelujejo tudi lokalne akcijske skupine doline Soče, Posavja, Gorenjske Košarice, Snežnika in Nanosa ter Krasa in Brkinov. V Sloveniji sicer obstajajo tri biosferna območja: Julijske Alpe, Kras in porečje Reke ter Kozjansko in Obsotelje.

Udeleženci projekta ocenjujejo, da bodo z načrtovanimi aktivnostmi pozitivno vplivali na gospodarsko rast biosfernih območij. Praksa iz drugih okolij jim namreč kaže, da ima krepitev lokalnega gospodarstva multiplikativne učinke: vsak evro, porabljen lokalno, multiplikativno vpliva na ostale sektorje gospodarstva.

"V bistvu želimo s projektom spodbuditi trajnostno gospodarstvo, ki bo upoštevalo načela ohranjanja narave in biodiverzitete, kar bo na dolgi rok prispevalo k boljši kakovosti življenja na obravnavanem območju. S promocijo aktivnosti bomo spodbudili pozitiven vpliv na lokalnem območju ter širše, saj bomo s povezovanjem in novo vzpostavljeno mrežo med ponudniki omogočili skupen in učinkovitejši nastop na trgu," še navajajo udeleženci projekta.

Svetovna mreža biosfernih območij pa danes vključuje 651 teh območij v 120 državah.